Oktober 2010

Vrij zonnig en vrij droog, normale temperatuur

De gemiddelde temperatuur in oktober in De Bilt is uitgekomen op 10,4 °C, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 10,3 °C. 
Begin oktober was het dankzij een zuidcomponent in de stroming zeer zacht. Tijdens deze eerste decade (dag 1 tot en met 10) was sprake van een echte nazomer. In De Bilt eindigde de eerste decade met een gemiddelde temperatuur van 14,9 °C op een gedeelde derde plaats in de rij van zachtste eerste oktoberdecades sinds 1901. 

Op 3 en 4 oktober steeg de temperatuur in vrijwel het hele land, waaronder in De Bilt, tot 20,0 °C of hoger (warme dagen). Het normale aantal warme dagen in oktober bedraagt in De Bilt ook twee. In het zuidoosten van het landen werden lokaal zelfs vijf warme dagen op rij genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur, 23,9 °C, werd gemeten in het Limburgse Ell op 3 oktober. 
Na het zachte begin van de maand draaide de stroming juist naar het noorden en volgde een lang, vrij koud tijdvak. Op 17 oktober daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst na de zomer tot beneden het vriespunt (vorstdag: minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In totaal telde oktober er drie vorstdagen tegen één normaal). In het oosten vroor het lokaal op zes dagen. Met name in de kustgebieden heeft het in oktober nog niet gevroren, De landelijk laagste temperatuur in oktober, -3,6 °C, werd gemeten op 18 oktober op de vliegbasis Twenthe. 
Aan het einde van de maand werd met een zuidwestelijke stroming weer zachte lucht aangevoerd.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 70 mm neerslag gevallen 82 mm normaal.
Het droogst was het in het oosten en zuidoosten van het land, in het westen en noorden viel de meeste neerslag. Van de KNMI-stations was Hoek van Holland het natst met 107 mm, in Ell viel met 45 mm de minste neerslag. In De Bilt werd 88 mm afgetapt tegen 77 mm normaal. 
In een groot deel van het land viel er gedurende twaalf dagen, in het tijdvak van 3 tot en met 14 oktober, geen of nauwelijks neerslag.
Landelijk bezien natte dagen waren 15 oktober met 11 mm en 19 oktober met 15 mm.

Het aantal uren zonneschijn gemiddeld over het land was 123 tegen 105 normaal. De regionale verschillen in het aantal zonuren waren slechts klein. Het zonnigste KNMI-station was Vlissingen met 138 zonuren, Rotterdam, Nieuw Beerta en Hupsel waren het minst zonnig met 109 uren. In De Bilt kwam de maandsom uit op 112 tegen normaal 106.

Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,7 °C, het aantal uren zonneschijn 123 en de neerslagsom 90 mm. 
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000

De Bilt, 2 november 2010/Rob Sluijter