September 2010

Vrij koel, aan de natte kant en de normale hoeveelheid zon

De gemiddelde maandtemperatuur lag in De Bilt met 13,6 °C duidelijk onder het langjarig gemiddelde van 14,2 °C.
De eerste week van september verliep vrij koel, droog en zonnig. Daarna was het tot en met de 17e wisselvallig, waarbij de temperatuur rond of iets boven normaal lag. Van 18 tot en met de 22 september was het opnieuw droog. Met een zuidelijke aanvoer liep de temperatuur op tot iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. De laatste week van de maand verliep wederom koel en wisselvallig.

In De Bilt werden zes warme dagen geregistreerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen tien normaal. De temperatuur bereikte nergens in het land de zomerse waarde van 25,0 °C hoger; de landelijk hoogste temperatuur bedroeg 24,1 °C, gemeten op 23 september in Maastricht.
Tijdens de snel langer wordende nachten kon het af en toe behoorlijk afkoelen. De landelijk laagste temperatuur, 0,3 °C, werd gemeten in de vroege ochtend van 29 september op de vliegbasis Twenthe. Op diverse plaatsen kwam het die dag tot vorst aan de grond.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 86 mm tegen 74 mm normaal was september aan de natte kant.
De neerslagverdeling over het land was, zoals vaak in de herfst, met de meeste neerslag in de kustgebieden. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het natst, daar werd 127 mm afgetapt. Lokaal is 130 tot 140 mm gevallen. Het zuidoosten was het droogst met in Maastricht de minste neerslag: 58 mm. In De Bilt kwam de maandsom neerslag uit op 90 mm tegen 72 mm normaal. Vooral 14 september was een onstuimige dag met gemiddeld over het land 15 mm. In het noorden van het land viel op sommige plaatsen ruim 30 mm.
Op de 23e was er in de avond, met name in het midden van het land, sprake van een zomers aandoend onweer. Plaatselijk viel 20 mm tot ruim 30 mm.

Landelijk gemiddeld scheen de zon in september 141 uren tegen 136 uren normaal. Opvallend zonnige of juist sombere tijdvakken deden zich deze maand niet voor.De zon scheen het meest in het zuidwesten van het land. Het Zeeuwse Wilhelminadorp was het zonnigst met 154 zonuren. In het noordoosten was de zon het minst te zien. KNMI-station Eelde registreerde het kleinste aantal zonuren: 125. In De Bilt scheen de zon 141 uren tegen een langjarig gemiddelde van 133.

Vorig jaar september bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,0 °C, het aantal uren zonneschijn 160 en de neerslagsom 34 mm. 
Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000

De Bilt, 1 oktober 2010/Rob Sluijter