Augustus 2011

Vrij koel, somber en aan de natte kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,5 °C, was augustus een vrij koele maand.
Net zoals in een groot deel van juni en juli, was het weer ook in deze laatste zomermaand uitermate wisselvallig met op een groot aantal dagen regen waarbij de temperatuur meestal rond of iets onder het langjarig gemiddelde lag. Een langer tijdvak met fraai, warm weer ontbrak.
Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt 22, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 23. Er werden drie zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) genoteerd, duidelijk lager dan het langjarig gemiddelde van zeven. Tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) kwamen nergens in het land voor. De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten in Maastricht op 21 augustus: 29,9 °C. Tijdens de nachten koelde het soms fors af. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in De Bilt en Herwijnen op 1 augustus: 6,1 °C.

Augustus was een sombere maand met gemiddeld over het land 153 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 195 uren zonneschijn.
De regionale verschillen in het aantal uren zonneschijn waren deze maand niet groot. De zon was nog het meest te zien aan zee met op het KNMI-station Terschelling 176 zonuren. Het somberst was het in het midden en oosten van het land. Het KNMI-station Heino was het somberst met 136 zonuren. In De Bilt kwam de maandsom uit op 138 zonuren.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 110 mm neerslag. Het langjarig gemiddeld bedraagt 78 mm. 
Op de meeste dagen viel er in augustus wel enige regen. Er waren slechts vijf dagen die in het gehele land droog verliepen. De meeste regen viel in het oosten van het land. Op een aantal plaatsen werd ruim 190 mm afgetapt. De droogste plaatsen in ons land ontvingen ca. 70 mm neerslag. In De Bilt kwam de maandsom uit op 96 mm tegen 73 mm normaal.

Ook in augustus veroorzaakten zware buien soms overlast. Op 3 augustus viel er in Drenthe en Overijssel lokaal 50 tot 70 mm regen. Op de 18e trokken er actieve onweersbuien over het zuidoosten van het land. In Limburg viel op veel plaatsen 20 tot ruim 50 mm regen, veelal in minder dan een uur. Er werden windstoten geregistreerd tot 80 km/uur.

Vorig jaar augustus was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,8 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 163 en de neerslagsom 155 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 september 2011/Rob Sluijter