December 2011

Zacht, zeer nat en de normale hoeveelheid zon

De maandgemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 6,5 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 °C. Hiermee eindigde december 2011 op de gedeelde vierde plaats in de rij van zachtste decembermaanden in ruim een eeuw. Op de eerste plaats in deze ranglijst staat december 1974 met een gemiddelde van 7,3 °C.
Op de meeste dagen van de maand was er sprake van een krachtige westelijke stroming waarmee zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan werd aangevoerd. Tot vorst kwam het niet of nauwelijks.

In De Bilt kwam het alleen op de 19e tijdens deze wintermaand nipt tot vorst. Normaal telt december dertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Op een flink aantal plaatsen werd geen enkele vorstdag genoteerd. Op de Veluwe waren het er lokaal vier. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op 11 december in Ell: -1,9 °C. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C kwamen niet voor. In De Bilt bedraagt het langjarig gemiddelde twee ijsdagen.
Regelmatig werden in ons land maxima gemeten van tien graden of hoger. De landelijk hoogste temperatuur werd bereikt op 1 december in Westdorpe: 13,4 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land zal de maandsom neerslag uitkomen op ca. 150 mm tegen 80 mm normaal. Daarmee eindigde december 2011 op de vijfde plaats in de rij van natste decembermaanden sinds tenminste 1906. De natste december in deze lijst was die van 1965 met 168 mm.
Het weerbeeld in december was uitermate wisselvallig, met op een groot aantal dagen neerslag.

De meeste neerslag viel in Zeeland, plaatselijk werd daar ca. 185 mm afgetapt. Het zuidoosten was een stuk droger. Op een enkele plaats viel niet meer dan ca. 100 mm. In De Bilt werd 139 mm afgetapt, tegen 76 mm normaal. 
Op de eerste dag van de maand veroorzaakte een actieve storing in een strook van Zeeland tot Drenthe 20 tot 40 mm regen. Het tijdvak van 13 tot en met 16 december verliep regionaal zeer nat met op enkele plaatsen in Zeeland 80 tot 95 mm regen.

December had vrijwel het normale aantal zonuren. Landelijk gemiddeld scheen de zon 52 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 49 uren. Het meest scheen de zon in het zuidwesten van het land, met op het KNMI-station Wilhelminadorp 66 uren zon. Maastricht was het somberste station met 40 uren zonneschijn. In De Bilt kwam de maandsom uit op 52 uren tegen 49 uren normaal.

Vorig jaar december was in De Bilt de gemiddelde temperatuur -1,1 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 42 en de neerslagsom 43 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 2 januari 2012