Februari 2011

Zacht, aan de sombere kant en de normale hoeveelheid neerslag

Februari was zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C. De positieve anomalie was in het zuiden beduidend groter dan in het noorden van het land.
Tot en met 17 februari was er sprake van een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. Het weer was daarbij licht wisselvallig. Daarna werd het weer tot de 24e bepaald door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Met een oostelijke aanvoer werd het licht winters, waarbij het tijdens de nachten op veel plaatsen vroor en de temperatuur overdag slechts enkele graden boven het vriespunt kwam. Aan het einde van de maand werd het opnieuw licht wisselvallig en zacht.
In De Bilt werden zeven vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen 13 normaal. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen in De Bilt niet voor. Het normale aantal bedraagt twee ijsdagen. Alleen in Nieuw Beerta, in het noordoosten van de provincie Groningen, werd op de 21e één ijsdag geregistreerd.
De landelijk laagste temperatuur werd ook in Nieuw Beerta gemeten. In de vroege ochtend van 22 februari daalde de temperatuur daar tot -7,9 °C. Opvallender waren de hoge temperaturen tijdens de eerste helft van de maand. Op sommige dagen lag de temperatuur 5 tot 7 graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell op 12 februari: 14,6 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 50 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 47 mm. 
De meeste neerslag viel in het zuidwesten van het land. Van de KNMI-stations was Valkenburg het natst met 74 mm. Het noordwestelijk kustgebied en het oosten van het land waren het droogst. Op het KNMI-station Twenthe werd slechts 24 mm afgetapt. In De Bilt werd 63 mm geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 48 mm.

Ondanks het feit dat de winter zich deze maand nauwelijks liet zien, kwam het twee keer tot overlast door winterse neerslag. Op 1 februari veroorzaakte ijzel spiegelgladde wegen in het oosten van het land. Op 23 februari viel er in de noordoostelijke helft van het land sneeuw. In een strook van Friesland naar Gelderland ontstond een tijdelijk sneeuwdek van 1 tot 5 cm. 27 februari was een natte dag met gemiddeld over het land 11 mm neerslag. In de noordoostelijke helft van het land viel de neerslag deels in de vorm van (natte) sneeuw, met op enkele plaatsen de vorming van een dun sneeuwdek.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 66 uren tegen 78 normaal. Opmerkelijk was dat de zon het meest te zien was in het oosten van het land en het minst langs de westkust. Meestal is dit andersom. Arcen registreerde 77 uren, Rotterdam slechts 54 uren. In De Bilt kwam de maandsom zon uit op 66 uren, tegen 79 normaal. In het tijdvak van 23 tot en met 28 februari liet de zon op een aantal plaatsen volledig verstek gaan.

Vorig jaar februari was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 1,6 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 53 en de neerslagsom 77 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 maart 2011/KS-KA Rob Sluijter