Januari 2011

Vrij zacht, zonnig en de normale hoeveelheid neerslag

Januari was een vrij zachte wintermaand met een gemiddelde temperatuur van 3,5 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 2,8 °C. Dit was in schril contrast met december, deze eerste wintermaand verliep zeer koud.
De eerste dagen van het nieuwe jaar lag de temperatuur iets onder normaal. Onder invloed van een hogedrukgebied was het overwegend droog. Vanaf 6 januari volgde een lang tijdvak met wisselvallig weer. Met enkele korte onderbrekingen lag de temperatuur hierbij ruim boven het langjarig gemiddelde. Vanaf de 26e volgde onder regie van een hogedrukgebied een rustig, koud tijdvak.
Door het vrij koude weer aan het begin en einde van de maand liep het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) op naar 16 tegen 13 normaal. Vaak ging het slechts om lichte vorst. De landelijk laagste temperatuur, -8,5 °C, werd gemeten op 30 januari in Volkel.
Van 29 tot en met 31 januari vroor het op sommige plaatsen langs onze oostgrens gedurende het gehele etmaal (ijsdagen; maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In De Bilt kwam het nipt tot één ijsdag. Het normale aantal ijsdagen bedraagt in De Bilt vier.
Met name rond het midden van de maand was het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Op 16 januari werd in Woensdrecht (Noord-Brabant) de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 13,4 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel in januari 68 mm, op 1 mm na de normale hoeveelheid neerslag van 69 mm. De regionale verschillen waren echter groot. In het zuidwesten viel de meeste neerslag, met op enkele plaatsen in Zeeland 125 mm. In het noorden van het land viel de minste neerslag, lokaal niet meer dan 30 mm. In De Bilt werd 87 mm afgetapt tegen een langjarig gemiddelde van 67 mm.
Vrijwel alle neerslag viel deze maand in de vorm van regen. Tot sneeuwval is het in het grootste deel van het land niet gekomen. 
Een flink deel van de maandsom, 10 tot 40 mm, viel in het zuiden en midden van het land op 12 en 13 januari.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 67 uren tegen 52 uren normaal. De zon was het meest te zien in de kustgebieden, met name in die van Noord-Nederland. Van de KNMI-stations was Terschelling het zonnigst met 80 uren zon. Langs de oostgrens scheen de zon het minst. KNMI-station Twenthe kwam niet verder dan 54 uren zonneschijn. In De Bilt werden 69 zonuren geregistreerd, tegen 52 uren normaal. Tijdens het wisselvallige, zachte weer rond het midden van de maand was het vaak bewolkt. Op veel plaatsen was de zon van 11 tot en met 15 januari zelfs helemaal niet te zien. Tijdens het rustige, koude weer aan het einde van de maand was het op de 28e en 29e zonnig met dagelijks 7 uren zonneschijn.

Vorig jaar januari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 0,8 °C, het aantal uren zonneschijn 101 en de neerslagsom 54 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 februari 2011/KS-KA Rob Sluijter