Juni 2011

Aan de warme kant, gemiddeld over het land nat en de normale hoeveelheid zon

Juni was aan de warme kant met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,1 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 15,6 °C.
De eerste dagen van de maand vormden een voorzetting van het zonnige en warme weer dat zo kenmerkend was voor de afgelopen lente. Vanaf 5 juni werd het weer wisselvallig, met op vrijwel elke dag wel regen en een temperatuur die normaal was voor de tijd van het jaar. Vanaf de 26e werd kortdurend zeer warme lucht aangevoerd. Op de 28e werd de hitte alweer uit ons land verdreven en daarna lag de temperatuur opnieuw rond het langjarig gemiddelde.
In totaal werden in De Bilt twaalf warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en vier zomerse (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) gemeten. Het normale aantal bedraagt veertien, respectievelijk vijf. 27 en 28 juni verliepen in een groot deel van het land, waaronder in De Bilt, tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Normaal telt juni in De Bilt één tropische dag. Op de 28e werd in Hupsel en Eindhoven de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 34,5 °C.
In de nacht van 27 op 28 juni daalde de temperatuur op een aantal plaatsen niet verder dan ongeveer 20 graden. Dat is een extreem hoge waarde en uitzonderlijk voor eind juni.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Juni was een natte maand met gemiddeld over het land 96 mm, neerslag tegen 68 mm normaal.
Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de maandsommen neerslag bijzonder grillig over het land verdeeld. In de droogste gebieden werd 50 tot 80 mm regen afgetapt. De natste plaatsen registreerden 120 tot 130 mm neerslag. In de Betuwe werd de meeste neerslag afgetapt. Het KNMI-station Herwijnen kwam uit op 156 mm. In De Bilt werd 114 mm gemeten tegen een langjarig gemiddelde van 66 mm.

Meest opvallend waren de actieve onweersbuien die op 28 juni over het land trokken. In Herwijnen viel 100 mm, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke neerslaghoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. Vught werd getroffen door een downburst die enorme schade veroorzaakte. Nabij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 cm. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen.
Ook op 5 en 6 juni kwam het plaatselijk tot zware buien waarbij meer dan 50 mm viel en lokaal wateroverlast ontstond.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 219 uren tegen 201 uren normaal.De zon was het meest te zien in het Waddengebied. Van de KNMI-stations was De Kooy het zonnigst met 262 zonuren. In het oosten en zuidoosten van het land scheen de zon het minst, Maastricht kwam niet verder dan 188 zonuren. In De Bilt werden 212 zonuren geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 192 mm. 
Van 1 tot en met 4 juni scheen de zon iedere dag vrijwel onbeperkt; in totaal 57 uren. Tijdens de wisselvallige fase rond het midden van de maand verliepen een aantal dagen vrij somber.

Vorig jaar juni was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,4 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 281 en de neerslagsom 18 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 juli 2011/Rob Sluijter