Maart 2011

Uitzonderlijk droog, Zeer zonnig en normale temperatuur

Maart bij droogste drie in ruim honderd jaar

De gemiddelde temperatuur week in De Bilt met 6,0 °C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 6,2 °C. Er waren echter behoorlijke regionale verschillen. In het noorden van het land was maart aan de koude kant. Zo kwam in Eelde de gemiddelde maandtemperatuur uit op 4,8 °C tegen 5,2 °C normaal. In het zuiden van het land was maart juist zacht, met in Maastricht een gemiddelde van 6,8 °C tegen normaal 6,3 °C.

Vrijwel de gehele maand stond het weer in onze omgeving onder invloed van hogedrukgebieden. Het was vaak rustig weer, met weinig neerslag en veel zon.

De eerste acht dagen van maart kwam de wind uit noordelijke richtingen en was het vrij koud voor de tijd van het jaar. Daarna volgde een lang tijdvak met temperaturen die rond of boven het langjarig gemiddelde lagen. Tegen het einde van de maand lag de gemiddelde temperatuur weer een aantal dagen beneden het langjarig gemiddelde.
Tijdens de vaak heldere nachten kwam het regelmatig tot vorst. In De Bilt werden 14 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen acht normaal. Langs de oostgrens vroor het lokaal zelfs op 19 dagen. De landelijk laagste temperatuur werd op de vliegbasis Twenthe gemeten op 6 maart: -5,9 °C.
Op een aantal dagen was het in de middag uitgesproken fraai lenteweer met veel zon en een temperatuur van boven de 15 graden. De landelijk hoogste temperatuur, 18,3 °C, werd gemeten op 30 maart in Hoogeveen.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2010 tot en maart 2011 bedroeg het Hellmanngetal 80,6. Hiermee komt deze periode bij de categorie van normale winters. Sinds 1901 waren er 37 winters met een hoger koudegetal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land was maart een uitzonderlijk droge maand met 13 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 60 mm.
In het noordwesten van het land was de droogte het opvallendst. Op een aantal plaatsen viel daar slechts 5 mm neerslag. De meeste neerslag viel in het zuiden en midden van het land, 15 tot 25 mm. Het grootste deel van deze neerslagsom viel op 18 maart. In De Bilt werd 24 mm afgetapt tegen 67 mm normaal.

Maart was een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land ruim 185 zonuren tegen 125 normaal. 
In Zeeland werd de zon het meest gezien, met op het KNMI-station Vlissingen 207 zonuren. In het noorden scheen de zon het minst, Den Helder was het minst zonnige station met 163 zonuren. In De Bilt kwam het aantal zonuren uit op 185 tegen 122 normaal. Daarmee eindigde maart op de vierde plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat maart 2003 met 199 zonuren.

Vorig jaar maart was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,4 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 144 en de neerslagsom 55 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 april 2011/Rob Sluijter