Mei 2011

Vrij warm, gemiddeld over het land droog en zonnig

Mei was een vrij warme lentemaand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 14,0 °C tegen normaal 13,1 °C. Vrijwel de gehele maand waren hogedrukgebieden bepalend voor het weer. Het gevolg was rustig, droog en vaak ook zonnig weer. De regenactiviteit van storingen die ons land wisten te bereiken, was door de invloed van de hogedrukgebieden slechts klein.

De eerste vijf dagen van de maand was het koel voor de tijd van het jaar. Daarna werd het, dankzij een zuidooststroming, een aantal dagen zeer warm. Vanaf de 12e lag de temperatuur op de meeste dagen rond het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de maand werd korte tijd zeer warme lucht naar ons land getransporteerd. Op de 30e werd het in het zuidoosten van het land zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten in Arcen: 31,4 °C.
In totaal werden in De Bilt twaalf warme dagen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen 10 normaal. Op drie dagen werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), precies het normale aantal. 
Aan het begin van de maand koelde het tijdens de nachten fors af. In het noordoosten van het land kwam het op uitgebreide schaal nog op drie dagen tot lichte vorst. De landelijk laagste temperatuur, -3,2 °C, werd gemeten op 5 mei in Eelde.


 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is in mei 25 mm gevallen, tegen een langjarig gemiddelde van 61 mm. 
Langs de westkust en in het zuidoosten van het land viel op een aantal plaatsen minder dan 10 mm. Het natst was mei in het noordoosten van het land met 40 tot ruim 60 mm regen.
In De Bilt werd 31 mm geregistreerd, tegen 62 mm normaal.
Ook de voorjaarsmaanden maart en april waren zeer droog. De geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de grote verdamping, veroorzaakt door het veelal zonnige weer, heeft geleid tot een voor de tijd van het jaar record hoog potentieel neerslagtekort (neerslag minus verdamping). Aan het einde van de maand mei bedroeg het landelijk gemiddelde neerslagtekort reeds 135 mm, een stuk hoger dan de 110 mm in 1976, het jaar met de hoogste tekort tot nu toe.

Mei was een zonnige maand met gemiddeld over het land 266 zonuren tegen 213 uren normaal.
De regionale verschillen waren deze maand niet groot. De zon was langs de kust het meest te zien, op sommige plaatsen ruim 280 uren. Het KNMI-station Hoek van Holland registreerde met 288 uren de meeste zonneschijn. De minst zonnige plaatsen bevonden zich in het midden en oosten van het land. Heino en Deelen bleven beide steken op 'slechts' 247 uren zon. In De Bilt kwam de maandsom uit op 252 zonuren tegen 207 normaal. 
Met name de eerste week van de maand was de zon veelvuldig te zien, in totaal 88 uren.

Vorig jaar mei was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,5 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 190 en de neerslagsom 66 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 juni 2011/Rob Sluijter