September 2011

Zeer warm, aan de droge en zonnige kant

De gemiddelde temperatuur over september is in De Bilt uitgekomen op 15,6 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 °C. Daarmee eindigt september 2011 op de tiende plaats in de rij van warmste septembermaanden sinds 1901. September 2006 staat in deze lijst op de eerste plaats met een gemiddelde van 17,9 °C.

Het wisselvallige weer, dat zo kenmerkend was voor de afgelopen zomer, hield ook tijdens de eerste helft van september aan. De temperatuur lag daarbij rond of boven het langjarig gemiddelde. De tweede helft van de maand verliep grotendeels droog en rustig. Aanvankelijk lag de temperatuur op het normale niveau voor de tijd van het jaar, de laatste week van de maand verliep met fraai, warm nazomer weer.

In De Bilt werden 14 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd, tegen tien normaal. Vier dagen waren zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen twee normaal. Een schril contrast met de zomermaand juli die dit jaar geen enkele zomerse dag telde. Tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) werd het nergens. De landelijk hoogste temperatuur bedroeg 29,4 °C, gemeten op 3 september op een aantal stations in het zuidoosten van het land.

Tijdens de in september snel langer wordende nachten koelde het soms fors af. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in Eelde op 16 september: 3,3 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Tijdens de in september snel langer wordende nachten koelde het soms fors af. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in Eelde op 16 september: 3,3 °C.

Met gemiddeld over het land 65 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, was september aan de droge kant.

De meeste neerslag viel in het noordwesten van het land met op de KNMI-station Den Helder 98 mm regen. In het zuidoosten van het land was september droog. Het KNMI-station Arcen registreerde de minste hoeveelheid neerslag: 33 mm. In De Bilt werd 89 mm afgetapt tegen 78 mm normaal.

In de nacht van 3 op 4 september trokken onweersbuien over het zuidwesten van het land. Daarbij kwamen windstoten voor tot ca. 110 km/uur. Op 5 en 6 september veroorzaakte een actieve depressie aan zee af en toe een stormachtige wind, kracht 8. Daarbij viel vooral op de 6e veel regen. In een brede strook over het midden van het land viel 20 tot ca. 50 mm regen.

Een zeer actief onweerscomplex trok op 10 september van Zeeland naar Denemarken. In Zeeland viel hierbij lokaal hagel van 4 cm. Her en der veroorzaakten ook windstoten tot ca. 90 km/uur schade. Het onweerscomplex liet bovendien 10 tot 45 mm neerslag achter. Op 12 september stond er opnieuw veel wind. Aan zee trok de wind af en toe aan tot storm, kracht 9.

Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 162 uren tegen 143 uren normaal. De zon was het meest te zien in Zeeland met op sommige plaatsen ca. 170 uren zonneschijn. In het noorden was het vaker bewolkt met lokaal niet meer dan 150 zonuren. In De Bilt komt de maandsom uit op ca. 158 uren tegen 138 uren normaal.

Vorig jaar september was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,6 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 141 en de neerslagsom 90 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 3 oktober 2011/Rob Sluijter