April 2012

Vrij koud, somber en nat

April was een vrij koude maand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 8,4 °C tegen 9,2 °C normaal. De temperatuur was daarmee vrijwel gelijk aan die van maart (8,3 °C), een maand die juist zeer zacht was verlopen.
Een groot deel van de maand lag de temperatuur rond of (ruim) beneden normaal. Slechts op drie dagen kwam de maximumtemperatuur boven de 15,0 °C. Normaal telt april elf dagen met een maximumtemperatuur van 15,0 °C of hoger.
 
Pas in het laatste weekend van april werd het zachter, waarbij op 30 april de temperatuur in De Bilt voor het eerst dit seizoen ook de grens van 20,0 °C overschreed. Normaal telt april drie warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger).
Regelmatig kwam het in april tijdens de nachten nog tot vorst. In De Bilt werden vijf vorstdagen geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van vier. Op een enkele plaats vroor het zelfs op negen dagen. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op 1 april op station Deelen. De temperatuur daalde toen tot -5,1 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Vrijwel de gehele maand werd het weer bepaald door lagedrukgebieden. Het weerbeeld was wisselvallig met op veel dagen regen, alhoewel de hoeveelheid neerslag meestal beperkt bleef. In totaal viel er in april gemiddeld over het land 58 mm neerslag. De normale hoeveelheid neerslag in april bedraagt 42 mm.
Vaak ging het om lokale buien waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteenliepen. De kleinste hoeveelheid neerslag van 41 mm werd gemeten in De Kooy, de grootste hoeveelheid van 83 mm in Westdorpe.
Door de grote onstabiliteit gingen de buien met name in de tweede helft van de maand vaak vergezeld van onweer en lokaal ook hagel. Zo werd van 18 tot en met de 24 april iedere dag in ons land wel ergens de donder gehoord. 

April was een sombere maand met een landelijk gemiddeld aantal zonuren van 146 tegen een langjarig gemiddelde van 180 uren.
Zoals gebruikelijk in een voorjaarsmaand scheen de zon het meest in de kustgebieden. In De Kooy scheen de zon 189 uren. In het midden van het land bleef de zon het vaakst achter wolken. Op de somberste stations scheen de zon het minder dan 120 uren. Deelen registreerde slechts 117 zonuren.

Vorig jaar april was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,1 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 249 en de neerslagsom 8 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 mei 2012, KS-KA