Augustus 2012

Warm, zonnig en de normale hoeveelheid neerslag

Bijna alle dagen maxima boven de 20 °C

n de Bilt kwam de gemiddelde temperatuur deze maand uit op 18,5°C tegen 17,5°C normaal. Augustus ging wisselvallig van start, met in de eerste decade een gemiddelde temperatuur van rond of beneden normaal. Daarna stabiliseerde het weer en werd het volop zomer. In het midden van de maand kwam de gemiddelde temperatuur ruim boven de normale waarden uit. Tijdens het overwegend zonnige weekend van 18 en 19 augustus bereikte de temperatuur in vrijwel het hele land tropische waarden (maximumtemperatuur van 30,0°C of hoger). KNMI station Ell noteerde die zondag de hoogste temperatuur van dit jaar: 36,7°C.
Naast deze twee tropische dagen, telde deze maand in De Bilt acht zomerse dagen (maximum 25,0°C of hoger) en achtentwintig warme dagen (20,0°C of hoger). Allen meer dan gemiddeld, want normaal telt De Bilt in augustus er respectievelijk één, zeven en drieëntwintig. Aan het einde van de maand was het wisselvallig en lag de gemiddelde temperatuur rond normaal. Op de laatste dag was het koel en herfstachtig, met aan de kust een harde tot stormachtige wind. De laagste temperatuur 5,4°C werd op de 31 augustus gemeten op Twenthe.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 82 mm regen, normaal valt er in augustus gemiddeld 78 mm. In tijd en plaats zijn deze maand wel grote verschillen aan te geven. 
De eerste week verliep wisselvallig. Zware buien, vaak met onweer, soms met hagel, veroorzaakten plaatselijk in het land overlast. Op 4 augustus werd Steenwijkerwold daarbij getroffen door een valwind. 
De tweede decade verliep op de meeste plaatsen overwegend droog, maar zeer plaatselijk ontwikkelden zich ook enkele pittige buien. Tot de 25e was deze oogstmaand in een deel van het land zeer droog en viel minder dan 5 mm regen. 
Het weekend van 25 en 26 augustus verliep zeer buiig. Plaatselijk viel in één etmaal meer dan 50 mm regen. Ook op de laatste dagen van de maand zijn er plaatsen met zeer veel regen. De meeste neerslag viel deze maand in de noordelijke provincies en rond het IJsselmeer. Van de KNMI stations noteerde Leeuwarden de hoogste neerslagsom van 161 mm. In de zuidoostelijke helft van het land viel op veel plaatsen minder regen dan normaal. In Ell werd 26 mm afgetapt, de laagste neerslagsom van deze maand.

Landelijk gezien was augustus 2012 zonnig. De zon scheen gemiddeld 233 uur, 25 uur meer dan normaal (208). Op alle dagen is de zon te zien geweest, soms voor een paar uur, vaker de hele dag. Door deze zonnige augustus maand komt het gemiddeld aantal zonuren uit op normaal voor een zomerseizoen. In augustus kreeg station Stavoren de meeste zon: 242 uur. Het minst zonnig was KNMI station Westdorpe met 209 uur. In De Bilt scheen de zon ongeveer 218 uur, normaal schijnt de zon daar 188 uur.

Vorig jaar augustus was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,9 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 138 en de neerslagsom 96 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.
De Bilt, 3 september 2012, Mieke Reijmerink