December 2012

Zeer nat, zacht en aan de sombere kant

December was een zachte maand met een gemiddelde maandtemperatuur van 5,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 °C. De maand kende echter een opvallende tweedeling. De eerste helft van de maand lag de temperatuur meestal (ruim) beneden het langjarige gemiddelde in een stroming met een duidelijke noordcomponent. Het weer had daarbij een wisselvallig karakter met op een aantal dagen winterse neerslag. De laagste temperatuur werd op 8 december boven een vers sneeuwdek en onder een heldere hemel in Deelen geregistreerd: -12,8 °C. Rond het midden van de maand kwam er een zuidwestelijke stroming op gang en volgde een zeer zachte tweede helft van de maand, waarbij alleen in het noordoosten de koude lucht nog af en toe wist door te dringen. De laatste decade (dag 21 tot en met 31) van december was samen met de laatste decade in 1988 de zachtste sinds het begin van de metingen in 1901 met een gemiddelde temperatuur van 8,4 °C.Op 23 december werd het in het Limburgse Ell 13,6 °C, de landelijk hoogste temperatuur in december. In totaal werden in De Bilt elf vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen dertien normaal. Tot ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C is het in De Bilt niet gekomen. Het normale aantal ijsdagen bedraagt twee. In het oosten van het land werden lokaal wel twee ijsdagen geregistreerd.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Landelijk gemiddeld viel 130 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm. Daarmee was december een zeer natte maand. De grote hoeveelheid neerslag in Nederland zorgde samen met de grote neerslaghoeveelheden in de buurlanden aan het eind van de maand voor hoge waterstanden in de rivieren. De meeste neerslag, 171 mm, werd geregistreerd in Westdorpe, de minste in het oosten van het land met ca. 100 mm. In De Bilt werd in december 147 mm afgetapt tegen 76 mm normaal. 
Tijdens de koude periode aan het begin van de maand had de neerslag regelmatig een winters karakter. In de avond van 5 december veroorzaakte een kleine storing vooral in het noorden enige tijd sneeuw in combinatie met een harde wind en zware windstoten. Op uitgebreide schaal viel daar toen 3 tot ca. 8 cm sneeuw. Meest markant echter was de sneeuwval van vrijdag 7 december. In een strook van Limburg naar Gelderland viel toen 10 tot 15 cm. In de avond en nacht van 8 op 9 december, in de ochtend van 14 december en de avond en nacht van 21 op 22 december kwam het met name in het noorden tot verraderlijke gladheid door ijzel.

December was iets aan de sombere kant. Gemiddeld over het land scheen de zon 45 uren tegen een langjarig gemiddelde van 49 zonuren. De zon was het meest te zien in het noordwestelijk kustgebied, met in Stavoren 58 uren zonneschijn. Diverse stations in het binnenland kwamen niet verder dan 35 tot 40 uren zonneschijn. De Bilt was het somberste stations met 35 uren zonneschijn tegen 49 normaal.
 

Vorig jaar december was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,5°C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 52 en de neerslagsom 139 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 04 januari 2013/Carine Homan