Januari 2012

Zacht, vrij nat en de normale hoeveelheid zon

Maand eindigt met vrieskou

Januari was over het geheel genomen een zachte maand met een gemiddelde temperatuur die in De Bilt is uitgekomen op 4,9 °C, tegen 3,1 °C normaal.
Het zeer wisselvallige en zachte weer, dat al zo kenmerkend was voor december, zette zich in januari aanvankelijk voort. Meteen op Nieuwjaarsdag was het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. De landelijke hoogste temperatuur, 14,1 °C, werd die dag gemeten in Westdorpe en in Ell. Rond het midden van de maand was het onder invloed van een hogedrukgebied enkele dagen droog en tijdelijk wat kouder. Daarna werd het opnieuw wisselvallig en zacht. Aan het einde van de maand volgde er een overgang naar koud winterweer.

In totaal werden in De Bilt negen vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd tegen een langjarig gemiddelde van dertien. De landelijk laagste temperatuur deze maand werd in de avond van de 31e gemeten. In Maastricht koelde het af tot -8,2 °C. 
In het noordoosten van het land bleef het vanaf de 29e drie dagen op rij, het gehele etmaal vriezen (ijsdagen: maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). In De Bilt waren de 30e en 31e ijsdagen. Normaal telt januari in De Bilt drie ijsdagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Januari was een vrij natte maand met gemiddeld over het land 86 mm tegen 73 mm normaal. Met name de eerste vijf dagen van de maand verliepen zeer nat. Landelijk gemiddeld viel in dit tijdvak met 47 mm ongeveer de halve maandsom. In het noorden viel lokaal 80 mm regen. Deze grote hoeveelheid viel op de reeds door het natte decemberweer verzadigde bodem en had wateroverlast tot gevolg.
De eerste dagen van de maand verliepen niet alleen nat, maar ook winderig. Op 3 en 5 januari stond aan zee enige tijd een storm, kracht negen. Tijdens de passage van een actieve buienlijn op 3 januari werden in het noordwestelijk kustgebied zeer zware windstoten waargenomen. 
In de nacht van 29 op 30 januari viel de neerslag voor het eerst deze winter in de vorm van sneeuw. De sneeuw bleef liggen Op veel plaatsen ontstond slechts een dun laagje, maar in het zuidoosten viel lokaal ca. vijf cm sneeuw.
Het natst was de maand uiteindelijk in het noordoosten van het land met plaatselijk ca. 135 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Nieuw Beerta het natst met 104 mm. In Zeeland viel de minste neerslag, Vlissingen noteerde met 55 mm de laagste maandsom. In De Bilt werd 85 mm afgetapt tegen 70 mm normaal.

De hoeveelheid zonneschijn week met landelijk gemiddeld 70 uren maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 62 uren.
Het zonnigst was januari Leeuwarden met 88 uren zon. Maastricht was het somberste station met 56 uren zonneschijn. In De Bilt werden 67 zonuren geregistreerd tegen 62 uren normaal.

Vorig jaar januari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 3,5 °C, het aantal uren zonneschijn 69 en de neerslagsom 87 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 februari 2012/KS-KA Rob Sluijter