Juli 2012

Nat, vrij koel en de normale hoeveelheid zon

De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg in juli 17,3°C. Dat is ruim een halve graad onder het langjarig gemiddelde van 17,9°C. De maand ging vrij warm van start met op vier en vijf juli zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger). Daarna volgde een lang koel, nat en somber tijdvak. De tweede decade (dag 11 tot en met 20) van de maand was de gemiddelde temperatuur in De Bilt 15,5 °C tegen 17,8 °C normaal. Op veel dagen bleven de maxima onder de 20,0 °C (warme dag: maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger).
Pas aan het einde van de maand werd het enkele dagen fraai en warm zomerweer. Van 23 tot in de middag van 27 juli was het droog en zeer zonnig met maxima in een groot deel van het land van ruim boven de 25°C. Op sommige plaatsen in het zuiden en oosten van het land werden tropische temperaturen van 30°C of hoger bereikt. In Arcen werd op 25 juli 30,6°C en op 27 juli 30,5°C gemeten. In totaal telde De Bilt in juli zeven zomerse dagen en nul tropische dagen, tegen een langjarig gemiddelde van respectievelijk negen en twee. Het aantal warme dagen bedroeg vijftien tegen 22 normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er in juli 111 mm neerslag. Dit is ruim boven het langjarig gemiddelde van 78 mm. Door het buiige weer waren de lokale verschillen echter zeer groot. De minste neerslag viel er op KNMI station Nieuw Beerta, 75 mm, de meeste neerslag in de regio Amsterdam, met lokaal ca. 200 mm. In De Bilt werd 91 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm. 
De zomerse dagen aan het begin van de maand gingen gepaard met flinke regen- en onweersbuien die op 5 juli voor wateroverlast zorgden op de Veluwe en in Overijssel (Rouveen: 56 mm) en in de ochtend van 6 juli in het zuidwesten van het land (Steenbergen: 74 mm). Op 5 juli werden in Nederland en de grensstreek bijna 24.000 bliksemontladingen geregistreerd. Ook daarna zorgde een continue aanvoer van depressies elke dag voor neerslag en regelmatig voor onweer. Pas op 22 juli kwam hier een einde aan met het begin van de zonnige en droge periode. Deze zomerse periode eindigde op 27 juli met buien in het zuiden en oosten van het land. Op neerslagstation Ysselsteyn in Limburg werd 59 mm afgetapt. In de nacht van 28 op 29 juli zorgden flinke buien in het stroomgebied van de rivier de Gulp voor overstromingen in Slenaken.

Het aantal uren zonneschijn kwam landelijk gemiddeld uit op 208 uren, tegen 212 uren normaal. De eerste twee decaden van de maand verliepen vrij somber, maar door de zonovergoten dagen aan het einde van de maand kwam het totaal aantal uren zon toch uit rond het langjarig gemiddelde. Het zonnigst werd het in De Kooij, met 239 uren zon, het somberst in Maastricht met 184 uren zon. In De Bilt werden 200 uren zon geregistreerd tegen normaal 206 uren.

Vorig jaar juli was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,9 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 158 en de neerslagsom 140 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.
De Bilt, 03 augustus 2012, Carine Homan