Juni 2012

Koel, gemiddeld over het land nat en vrij somber

Koelste juni sinds 1995

 De gemiddelde temperatuur in De Bilt is in juni uitgekomen op 14,9 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 15,6 °C. De gemiddelde temperatuur week daarmee niet veel af van die in mei (14,5 °C), een maand die juist warm is verlopen. We moeten ruim vijftien jaar terug in de tijd, naar 1995, om een junimaand te vinden die koeler was. De gemiddelde temperatuur was toen 14,7 °C. 
De hele maand verliep uitermate wisselvallig. In De Bilt kwam geen enkele warme, droge en zonnige dag voor. Normaal telt juni zes van dergelijke fraaie dagen.

De eerste dagen van de maand lag de temperatuur ruim beneden het langjarig gemiddelde. Op 3 en 4 juni steeg de temperatuur niet hoger dan 9 tot 11 °C, dat is bijzonder laag voor een dag in de zomer en was sinds 1975 niet meer voorgekomen. Aan de grond kwam het aan het begin van de maand lokaal zelfs tot vorst. Op de vliegbasis Twenthe gebeurde dit op vier dagen. 
Na de zeer koele start lag de temperatuur de rest van de maand rond of iets onder normaal. Alleen op 28 juni werd korte tijd warme lucht aangevoerd. In een deel van het land, waaronder in De Bilt, werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Normaal telt juni in De Bilt vijf zomerse dagen. In het Limburgse Ell werd op de 28e met 30,4 °C zelfs nipt tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).

Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt tien tegen veertien normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Juni was een natte maand, met gemiddeld over het land 94 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. De regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag waren deze maand groot. In het zuiden viel op een aantal plaatsen ruim 100 mm regen. Van de KNMI-stations was het Limburgse Ell het natst met 123 mm. In het midden en noorden van het land viel soms niet meer dan 75 mm, Den Helder bleef zelfs op 56 mm steken. In De Bilt is 91 mm gevallen tegen 66 mm normaal.
Door het wisselvallige karakter van het weer viel op vrijwel iedere dag van de maand wel wat regen. Landelijk bezien waren 3, 4, 18, 21 en 24 juni zeer natte dagen, met 10 mm neerslag of meer. 
Op 7 juni veroorzaakte een windhoos in het Limburgse Montfort schade. Op 21 juni trok een onweerstoring over het land. Lokaal kwam het tot wateroverlast of zware windstoten. In Nieuwegein veroorzaakte blikseminslag een stroomstoring. 

Met gemiddeld over het land 178 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 201 uren was juni aan de sombere kant. De zon was het meest te zien langs de kust. Wijk aan Zee noteerde met 224 het meeste aantal zonuren. In De Bilt kwamt de maandsom uit op 158 uren zonneschijn tegen 194 uren normaal. Het somberst was het in het oostelijk deel van het land met in Deelen slechts 143 uren zonneschijn. 
Juni kende geen enkele dag waarop in het hele land de zon ongehinderd scheen.

Vorig jaar juni was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,1 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 212 en de neerslagsom 114 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 2juli 2012/Rob Sluijter