Lente 2012(maart,april,mei)

Zacht, gemiddeld over het land droog en aan de zonnige kant

De lente was zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 10,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,5 °C. 
Van de afzonderlijke maanden eindigde maart op een gedeelde derde plaats in de rij van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw. De gemiddelde maandtemperatuur was in De Bilt 8,3 °C tegen 6,2 °C normaal. Metname in het tijdvak van 20 tot en met 28 maart liep de temperatuur bij overvloedige zonneschijn overdag hoog op. De eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) viel in het zuiden van het land uitzonderlijk vroeg, op 22 en 23 maart.
Vanaf eind maart volgde een lang tijdvak met wisselvallig, somber en vrij koud weer. De gemiddelde temperatuur over de maand april was daardoor met 8,4 °C vrijwel gelijk aan die van maart. Normaal is het in april 9,2 °C. Op 1 april werd de landelijk laagste temperatuur gemeten in Deelen: -5,1 °C. In De Bilt viel de eerste warme dag van het jaar op Koninginnnedag, de enige zonnige dag van de maand. 
Pas in de tweede helft van de maand mei volgde opnieuw een tijdvak met fraai en vrij zonnig lenteweer. Uiteindelijk liep de gemiddelde temperatuur in mei op naar 14,5 °C, goed voor een gedeelde achtste plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901. Het langjarig gemiddelde bedraagt 13,1 °C. Op 22 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Het totale aantal zomerse dagen liep op naar zes. Normaal telt de lente vier zomerse dagen. In totaal telde het voorjaar in De Bilt dertien warme dagen, het normale aantal bedraagt veertien. Op 23 mei werd het in het oosten lokaal tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Hupsel noteerde 30,8 °C, de landelijk hoogste temperatuur van deze lente.

De lente was droog met gemiddeld over het land 138 mm neerslag tegen 172 mm normaal. Vooral de neerslaghoeveelheid in maart viel op, met landelijk gemiddeld slechts 19 mm neerslag tegen 69 mm normaal. De helft van die hoeveelheid viel ook nog eens in één etmaal. In april viel op veel dagen regen, alhoewel de hoeveelheid neerslag meestal beperkt bleef. In totaal viel er in april gemiddeld over het land 58 mm neerslag tegen 42 mm normaal. Het wisselvallige weer met vrijwel dagelijks enige regen hield tijdens de eerste helft van mei aan, daarna werd het droger. In totaal viel in mei gemiddeld over het land 61 mm neerslag, precies de normale hoeveelheid. 
In het Brabantse Ell viel deze lente de minste neerslag: 86 mm. Nier ver daar vandaan lag het natste station; in Volkel viel 212 mm. In De Bilt kwam de neerslagsom uit op 152 mm tegen 171 mm normaal.
Meest opvallend de afgelopen lente waren de zware buien die op 23 mei lokaal wateroverlast veroorzaakten. In het Brabantse St. Anthonis werd 76 mm regen afgetapt.

Gemiddeld over het land scheen de zon 535 uren tegen een langjarig gemiddelde van 517 uren. Met gemiddeld over het land 166 zonuren tegen 125 uren normaal, was maart een zonnige maand. In contrast daarmee stond april die juist somber verliep met 150 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 178 uren. Ondanks het uitermate sombere begin van mei, liep het aantal zonuren in deze maand uiteindelijk toch nog op naar 219 tegen 213 uren normaal. 
Het noordwestelijk kustgebied was het zonnigst met op het KNMI-station Stavoren 593 zonuren. Op de Veluwe scheen de zon het minst. Deelen kwam niet verder dan 476 uren zonneschijn. In De Bilt werden 497 uren zonneschijn geregistreerd tegen 502 uren normaal.

Vorig jaar lente was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 11,0 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 686 en de neerslagsom 63 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 4 juno 2012, Rob Sluijter