Maart 2012

Zeer zacht, droog en zonnig

De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 8,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C. Daarmee eindigde maart 2012 samen met maart 1957 op een gedeelde derde plaats in de rij van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw. Maart 1991 staat in deze lijst op de eerste plaats met een gemiddelde van 8,8 °C.

Na een licht wisselvallige start van de maand werd het weer langdurig bepaald door hogedrukgebieden die zich boven onze omgeving ophielden. Het was vaak rustig en droog weer met veel ruimte voor de zon. Op een enkele dag na lag de gemiddelde temperatuur hierbij boven het langjarig gemiddelde. Met name in het tijdvak van 20 tot en met 28 maart liep de temperatuur bij overvloedige zonneschijn overdag hoog op. 
Op 22 en 23 maart werden in het zuiden van het land lokaal maximumtemperaturen van 20,0 °C of hoger gemeten ('warme dag'). Dat is bijzonder vroeg in het jaar. Normaal wordt de eerste warme dag pas rond 10 april bereikt. De landelijk hoogste temperatuur, 20,8 °C werd gemeten in Ell op 23 maart.
De maand telde in De Bilt drie vorstdagen (minimumtemperatuur beneden 0,0 °C), tegen acht normaal.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2011 tot en maart 2012 bedroeg het Hellmanngetal 88,4. Hiermee komt deze periode bij de categorie van normale winters. Sinds 1901 waren er 32 winters met een hoger koudegetal.

 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Maart was een droge maand. Gemiddeld over het land viel 19 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. 
De helft van die maandsom viel op 7 maart. Toen veroorzaakte het frontale systeem van een diepe depressie perioden met regen en viel gemiddeld over het land 10 mm neerslag. Daarna bleef het tot het einde van de maand zo goed als droog.
Vanaf 8 maart viel er de rest van de maand gemiddeld over het land nauwelijks 3 mm neerslag. 
Het natst was maart in het westen van het land met op veel plaatsen 20 tot 30 mm. In Zeeland viel lokaal 40 mm regen. In de oostelijke helft van het land viel over het algemeen 10 tot 20 mm neerslag. Delen van Groningen waren zeer droog met lokaal niet meer dan 5 tot 10 mm regen. In De Bilt werd 20 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 67 mm.

Met gemiddeld over het land 166 zonuren tegen 125 uren normaal, was maart een zonnige maand. Dat was vooral te danken aan het zonovergoten tijdvak van 19 tot en met 28 maart toen de zon iedere dag vrijwel onafgebroken scheen. Tijdens deze tien dagen werden 102 van het totale aantal van 160 zonuren gemeten. In contrast hiermee stond de sombere eerste helft van de maand. Zo leverde de eerste decade van de maand (dag 1 tot en met 10) slechts 19 zonuren.
De regionale verschillen in het aantal zonuren waren deze maand klein. De zon was het meest te zien in Zeeland met in Vlissingen 184 uren. Langs de oostgrens was de zon het minst te zien met in Hupsel 148 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 166 uren tegen 122 normaal.

Vorig jaar maart bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 6,0 °C, het aantal uren zonneschijn 185 en de neerslagsom 24 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 april 2012/KS-KA Ine Wijnant & Rob Sluijter