Mei 2012

Warm, normale hoeveelheid neerslag en zon

De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg in mei 14,5°C, ruim een graad hoger dan het langjarig gemiddelde van 13,1°C. Daarmee bekleedt mei 2012 een gedeelde achtste plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901. 
De meimaand begon somber en koel. Een continue aanvoer van storingen veroorzaakte de eerste helft van de maand regelmatig regen en op de meeste dagen lagen daarbij de temperaturen onder het langjarig gemiddelde. 
In het oosten en zuiden van het land kwamen lokaal nog vier vorstdagen voor (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Vooral de IJsheiligen lieten van zich spreken. Op zowel 12 als 13 mei kwam de temperatuur op verschillende plaatsen onder het vriespunt. Zelfs na de IJsheiligen, op 17 mei, vroor het nog, op de vliegbasis Twenthe werd het -0.6°C. De landelijk laagste temperatuur deze maand werd ook in Twenthe gemeten; -1.9°C op 13 mei. In De Bilt kwamen in mei geen vorstdagen meer voor. 
In de tweede helft van mei werd het fraai en zonnig lenteweer. Op 22 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Het totaal aantal zomerse dagen liep op naar zes. Normaal telt mei drie zomerse dagen. Op 23 mei werd het in het oosten van het land lokaal zelfs tropisch warm. Hupsel haalde met 30,8°C landelijk de hoogste temperatuur van deze maand. In De Bilt werden in totaal twaalf warme dagen geregistreerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen tien normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

De hoeveelheid neerslag in mei was precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Gemiddeld over het land viel 61 mm. De meeste neerslag viel samen met de sombere dagen aan het begin van de maand, hoewel buien later in de maand lokaal ook voor flinke neerslaghoeveelheden zorgden. Vooral op 23 mei kwamen er in het oosten en zuidoosten van het land aan het einde van een zeer warme dag flinke buien voor. In het Brabantse Sint Anthonis viel op die dag 76 mm regen. Deze buien gingen gepaard met actief onweer en lokaal hagel. In totaal werd er op twaalf dagen in mei in Nederland onweer waargenomen. Normaal zijn dit er vier. De meeste neerslag werd gemeten in Volkel, 114 mm, het droogst was het in Ell met slechts 21 mm. In De Bilt viel 84 mm, tegen 62 mm normaal.

Landelijk gemiddeld scheen de zon in mei 219 uren, tegen 213 uren normaal. De eerste decade van de maand (dag 1 tot en met 10) scheen de zon gemiddeld over het land slechts 31 uren, de helft van wat normaal is voor de tijd van het jaar. In De Bilt was het met 24 uren zelfs de op één na somberste eerste decade van mei in ruim een eeuw. Alleen in 1985 was het begin mei nog somberder met 22 zonuren. 
Een paar zonnige dagen in het midden van de maand en de zonovergoten dagen rondom Pinksteren zorgden ervoor dat de maand mei wat betreft zonneschijnuren toch nog als vrij gemiddeld te boek gaat. De zonnigste dagen waren 25 en 26 mei met overal zo'n vijftien uren zon. Het zonnigst was het deze maand in het noorden van het land, met de meeste uren zonneschijn in Stavoren (240 uren). In Deelen scheen de zon het minst vaak (199 uur). In De Bilt werden 209 uren geregistreerd tegen normaal 207 zonuren.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 4 juni 2012/Carine Homan