November 2012

Droog, normale temperatuur en hoeveelheid zon

De gemiddelde temperatuur in De Bilt week in november met 6,8 °C niet veel af van het langjarige gemiddelde van 6,7 °C. Vrijwel de gehele maand had het weer een licht wisselvallig karakter. Daarbij lag de temperatuur meestentijds rond het langjarige gemiddelde. 

In totaal telde de maand in De Bilt vijf vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), precies het normale aantal. Het aantal vorstdagen varieerde van nul plaatselijk aan zee tot zeven lokaal in het oosten van het land. 
De landelijk laagste temperatuur werd in de vroege ochtend van de laatste dag van de maand gemeten op de vliegbasis Volkel; -4,7 °C.
De landelijk hoogste temperatuur werd laat in de maand gemeten. Op 25 november werd zowel in Ell als in Maastricht een maximum gemeten van 14,2 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Biltn
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

November was een droge maand met gemiddeld over het land 50 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm. De eerste tien dagen van de maand viel er op iedere dag regen, de hoeveelheden bleven echter beperkt. Rond het midden van de maand verliepen een flink aantal dagen droog. Tijdens de tweede decade van de maand (11 tot en met 20 november) viel er gemiddeld over het land slechts 5 mm regen. Op 25 november veroorzaakte een klein lagedrukgebied ontstuimig weer. In het noordwestelijk kustgebied kwam het tot een volle storm (kracht 9) met zeer zware windstoten tot ca. 110 km/uur. In het binnenland kwamen zware windstoten voor tot 90 km/uur. De meeste neerslag viel deze maand in een brede kuststrook met plaatselijk ca. 90 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Terschelling het natst met 78 mm regen. In de oostelijke helft van het land viel het minst, langs de Duitse grens op sommige plaatsen niet meer dan ca. 30 mm neerslag. Het droogste KNMI-station was Ell met 30 mm. In De Bilt kwam de maandsom uit op 41 mm tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm.

Met gemiddeld over het land 65 uren week het aantal zonuren niet veel af van het langjarige gemiddelde van 63. De regionale verschillen in het aantal uren zon waren deze maand slechts klein. Op de meest sombere plaatsen in het midden en noorden van het land, scheen de zon 55-60 uren. Van de KNMI-stations was Stavoren het somberst met 54 zonuren. In het zuidoosten van het land scheen de zon het meest. Maastricht noteerde 75 uren zonneschijn. In De Bilt werden 60 zonuren geregistreerd tegen 63 normaal. Opvallende langere tijdvakken met somber of juist zonnig weer kwamen deze maand niet voor.

Vorig jaar november was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 98 en de neerslagsom 11 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 31 oktober 2012/ Rob Sluijter