Oktober 2012

Nat en vrijwel de normale temperatuur en hoeveelheid zon

De gemiddelde temperatuur in oktober week met 10,5 °C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 10,7 °C.
De eerste week van oktober was de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar, maar na 6 oktober volgde er een lang, vrij koud tijdvak. Vanaf half oktober werd het dankzij een zuidelijke stroming een aantal dagen zeer zacht. De Bilt noteerde op de 19e en 22e twee warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), precies het normale aantal voor de maand oktober. Opvallend hoog was de maximumtemperatuur van 22,0 °C op 22 oktober. Zo laat in de maand was het in ruim honderd jaar slechts één keer nog zachter geweest; op 26 oktober 2006 werd het 22,1 °C.


Na het zachte tijdvak werd het in een naar noord gedraaide stroming juist koud. In De Bilt daalde de temperatuur op 27 oktober voor het eerst na de zomer tot beneden het vriespunt. In totaal werden in De Bilt twee vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, wederom precies het normale aantal. Op de 28e vroor het in de ochtend in het oosten van het land matig. Het KNMI-station Twenthe noteerde met -6,4 °C de laagste temperatuur van de maand. 
De kou was van korte duur; de laatste dagen van de maand lag de temperatuur op een vrijwel normaal niveau.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 106 mm neerslag tegen 83 mm normaal, was oktober nat. 
De regionale verschillen in neerslagsommen waren groot. In een brede kuststrook viel meer dan 100 mm regen. Zeer lokaal liep de neerslagsom daar zelfs op tot 195 mm. In een strook van Brabant naar Groningen was het deze maand het droogst. Plaatselijk werd niet meer dan 55 mm geregistreerd. Van de KNMI-stations was Hoek van Holland het natst met 174 mm en Volkel het droogst met 69 mm. In De Bilt kwam de maandsom uit op 103 mm tegen 83 mm normaal.
Bijna de helft van de gemiddelde maandsom, 45 mm, viel aan het begin van de maand tussen 3 en 6 oktober. Behalve nat was het op 5 oktober ook onstuimig. Aan zee stond enige tijd een harde tot stormachtige wind (kracht 8). IJmuiden noteerde zelfs een hoogste uurgemiddelde van 9 Beaufort (storm). Lokaal kwamen windstoten voor tot 90 km/uur.
Gemiddeld over het land scheen de zon 109 uren tegen 113 normaal. 

Er was een opmerkelijk groot verschil in het aantal zonuren in het (zuid)oosten en (noord)westen van het land. Van de KNMI-stations was Eindhoven het zonnigst met 126 zonuren.. Aan zee bleef het aantal uren zonneschijn plaatselijk steken op ca. 95. Den Helder was het somberst met 95 zonuren. De oorzaak waren fronten die vergezeld van bewolking op een aantal dagen min of meer stil lagen langs onze kust. In De Bilt werden 108 zonuren geregistreerd tegen 113 normaal.

Vorig jaar oktober was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 11,4 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 151 en de neerslagsom 68 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 november 2012/Rob Sluijter