September 2012

Zonnig, vrij droog en aan de koele kant

De herfstmaand van 2012 is vrij koel verlopen; de gemiddelde temperatuur kwam in de Bilt uit op 14,2 °C tegen 14,5 °C normaal.
De eerste decade (dag 1 tot een met 10) van deze maand lag de temperatuur iets boven de normale waarden. In het weekend van 8 en 9 september liep het kwik verder op. Zondag 9 september beleefde vrijwel het gehele land een zomerse dag (maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger). In het oosten en zuidoosten van het land liep het kwik op tot bijna tropische waarden (30,0°C of meer). Arcen noteerde die dag 29,9 °C, de hoogste temperatuur van deze maand.
De Bilt noteerde deze maand twee zomerse dagen, dat is precies normaal voor september. Bovendien waren er acht warme dagen (maximumtemperatuur van 20,0°C of hoger), tegen tien normaal. In het midden van de maand lag de gemiddelde temperatuur rond normaal. Later in de maand was het over het algemeen koel voor de tijd van het jaar. Twee weken na de warmste septemberdag vroor het lokaal. Het was de eerste dag na de zomer met vorst. Op de vliegbasis Twenthe stond het kwik op 23 september net voor zonsopkomst op -0,6°C, de laagste temperatuur van deze maand.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land was de maand september vrij droog. De maandsom van de neerslag komt uit op circa 60 mm. Normaal valt er in september 78 mm. De eerste tien dagen van september verliepen zeer droog. Op de meeste plaatsen viel er geen enkele druppel. Daarna was het licht wisselvallig, maar precies in de weekenden, de eerste drie van de maand op rij, was het droog. Later volgde een wisselvallige periode waarin vooral in de noordwestelijke helft van het land van tijd tot tijd veel regen viel. Plaatselijk viel op de Waddeneilanden meer dan 120 mm. Van de KNMI-stations was Hoorn op Terschelling het natst met 101 mm. In het zuidoosten van het land was het droger, in Maastricht viel 30 mm. 24 september was gemiddeld over het hele land een natte dag. Een actieve storing veroorzaakte die dag bovendien de eerste herfststorm van dit jaar. Aan de westkust stond windkracht 9 en boven land kwamen ook zware windstoten voor.

eptember 2012 gaat als ‘zonnig’ de boeken in. Gemiddeld over het land komt het aantal uren zon uit op circa 175 uur. Normaal schijnt de zon in september gemiddeld 143 uur. Vooral aan het begin van de maand scheen de zon vaak en was er sprake van vrij warm en zonnig nazomerweer. Rond het midden van de maand lag niet alleen de temperatuur, maar ook het aantal zonuren rond normaal. Het was vaak wisselend bewolkt en de zon scheen tussen de wolken door. Later in de maand overheerste de bewolking. De meeste zon was deze maand weggelegd voor het zuidwesten van het land, in Vlissingen scheen de zon 200 uren. In De Bilt komt het aantal zonuren uit op circa 163, tegen 138 uur normaal. Het minst zonnig was het in Heino, daar scheen de zon 148 uren.[Zonneschijnduur De Bilt]

Vorig jaar september was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,6 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 158 en de neerslagsom 89 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.
De Bilt, 1 oktober 2012, Mieke Reijmerink