Augustus 2013

Vrij warm, gemiddeld over het land droog en zonnig

Augustus was een vrij warme maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,1 °C tegen 17,5 °C normaal. 
Het warme karakter werd voornamelijk bepaald door het zeer warme weer aan het begin van de maand. De eerste vijf dagen verliepen hoogzomers. De landelijk hoogste maximumtemperatuur van de zomer werd gemeten op 2 augustus in het Limburgse Arcen: 36,9 °C. Die dag bleef het in het oosten en zuidoosten van het land tot in de late avond uitzonderlijk warm, waardoor het KNMI weerstation van Twenthe een etmaalgemiddelde meldde van 28,6 °C. Dat hoort tot de hoogste waarden van de etmaalgemiddelde temperatuur die ooit in ons land zijn bereikt.

Na 5 augustus was het langere tijd iets te koel voor de tijd van het jaar. In de tweede helft van de maand lag de temperatuur op de meeste dagen rond of enkele graden boven het langjarig gemiddelde.
In De Bilt werden in totaal twee tropische dagen genoteerd (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Op zes dagen werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen zeven normaal. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) was met 28 hoger dan het langjarig gemiddelde van 23.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Hoge luchtdruk was op veel dagen in onze omgeving bepalend voor het weer. Daardoor had het weer een rustig karakter en overheerste het aantal droge dagen. De hoeveelheid regen bleef bovendien op veel plaatsen beperkt. Gemiddeld over het land viel 35 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, maar door het vaak buiige karakter van de regen waren er lokaal grote verschillen. 
Het natst was het noordoosten van het land met lokaal ruim 100 mm. De meeste regen viel daar in korte tijd op 20 augustus tijdens wolkbreuken. In Winschoten viel die dag 75 mm. De buien veroorzaakten lokaal wateroverlast. In het westen van het land viel regionaal minder dan 15 mm regen. Van de KNMI-stations was Nieuw Beerta het natst met 84 mm en Schiphol het droogst met 18 mm. In De Bilt werd 27 mm afgetapt tegen 73 mm normaal.
Door de combinatie van forse verdamping en een geringe hoeveelheid neerslag is het landelijk gemiddelde neerslagtekort opgelopen naar ca. 180 mm. Normaal is het tekort eind augustus ongeveer 110 mm.
Augustus was een zonnige maand met gemiddeld over het land 234 zonuren tegen 195 uren normaal. Vooral tijdens het zeer warme tijdvak aan het begin van de maand scheen de zon vijf opeenvolgende dagen vrijwel ongehinderd. Sombere dagen kwamen deze maand niet voor.

De zon scheen het meest in de (noordelijke) kustgebieden. Van de KNMI-stations was Den Helder het zonnigst met 264 uren. In het zuiden van het land liet de zon zich het minst zien, in Eindhoven niet meer dan 207 uren. In De Bilt kwam de maandsom uit op 220 zonuren, tegen normaal 188 uren.

Vorig jaar augustus bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 18,5 °C, het aantal uren zonneschijn 218 en de neerslagsom 92 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 september 2013/KS-KA, Rob Sluijter