December 2013

Zeer zacht, Gemiddeld over het land vrij droog en zeer zonnig

December was een zeer zachte maand met een gemiddelde maandtemperatuur van 5,9 °C, ruim twee graden warmer dan het langjarig gemiddelde van 3,7 °C. December 2013 eindigde daarmee op een zesde plaats van zachtste decembermaanden sinds 1901. Een krachtige (zuid)westelijke aanvoer zorgde op de meeste dagen voor aanvoer van zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Tot vorst kwam het in De Bilt daardoor slechts op vijf dagen. Normaal telt De Bilt dertien dagen waarop de minimumtemperatuur onder de nul graden Celsius komt (vorstdagen). Tot ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) is het in De Bilt helemaal niet gekomen. Het normale aantal ijsdagen bedraagt twee. De laagste temperatuur werd gemeten op 11 december in Herwijnen: -4.1 °C. Regelmatig werden maximumtemperaturen van boven de 10,0°C gemeten. Het warmst werd het op 16 december in Ell: 13,5 °C. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Landelijk gemiddeld viel in december 67 mm neerslag, het langjarig gemiddelde bedraagt 80 mm. De eerste twee decaden van de maand waren droger dan normaal, in de laatste viel gemiddeld over het land 40 mm. De dag voor kerst viel in het oosten van het land op sommige plaatsen ruim 25 mm neerslag. De meeste neerslag viel deze maand in Arcen: 81 mm. In het zuidwesten van het land was het deze maand het droogst, met in Vlissingen slechts 36 mm neerslag. In De Bilt werd 67 mm neerslag afgetapt, tegen 76 mm normaal.

De overheersende westelijke stroming zorgde in december regelmatig voor veel wind. Op 5 december trok een zware noordwesterstorm over het land. Het KNMI gaf een code rood (weeralarm) uit voor zeer zware windstoten in het noorden en westen van het land. Het weerstation op Stavoren registreerde een windstoot van 137 km/uur, Vlieland noteerde 130 km/uur. Daar werd een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 90 km/uur, windkracht 10. De langdurige noordwesterstorm met een langgerekt windveld in combinatie met springtij leidde tot een stormvloed met zeer hoge waterstanden. Ook de dagen voor en na kerst waren onstuimig met veel wind en regen en voor de westkust op 24 december een zuiderstorm.

Met gemiddeld over het land 80 uren zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 49 uren was december 2013 zeer zonnig te noemen. De verschillen in het land waren echter groot. In het zuidwesten van het land was het het zonnigst met 101 uren zonneschijn in Westdorpe. In het (noord)oosten van het land was de maand december minder zonnig. Het minst zonnig was het op meetstation Twenthe met 55 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 76 uur, tegen 49 uur normaal.

Vorig jaar december was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,0 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 35 en was de neerslagsom 147 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 6 januari 2014/KS-KA, Carine Homan.