Februari 2013

Koud, droog en de normale hoeveelheid zon

Koudste maand van deze winter

Februari 2013 was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 1,7 °C. Normaal is het in De Bilt in februari gemiddeld 3,3 °C. De maand begon vrij zacht en de hoogste temperatuur van de maand werd gemeten op 4 februari. Op meerdere plaatsen kwam het kwik die dag boven de 10 °C en in Ell was het met 10,7 °C het zachtst. 
Vanaf 6 februari draaide de stroming naar noordelijke richting en werd geleidelijk koudere lucht aangevoerd. In De Bilt daalde op 8 februari het kwik weer onder nul en werd de eerste vorstdag (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd. Met uitzondering van 15 en 16 februari lag de minimumtemperatuur in De Bilt tot en met 24 februari onder nul. De maand telde in totaal zestien vorstdagen, iets meer dan het langjarig gemiddelde voor februari van dertien. Tot ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwam het in De Bilt net niet: het koudst was het daar op 12 en 23 februari met een maximumtemperatuur van 0,7 °C. Normaal telt februari twee ijsdagen. Overigens waren er op 12, 22 en 23 februari een aantal plaatsen, met name in het zuiden van het land, waar het wel de hele dag vroor. De laagste maximumtemperatuur werd op 23 februari gemeten in Maastricht: -1,9 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

In februari viel gemiddeld over het land 39 mm neerslag. Daarmee is de maand droog verlopen want normaal valt er in februari gemiddeld 55 mm. Vrijwel de gehele maandsom viel gedurende de eerste decade (10 dagen) van de maand: gemiddeld over het land 31 mm. 
Tot 6 februari viel de neerslag met het zachte wisselvallige weer in de vorm van regen, daarna voornamelijk als sneeuw. Gedurende de tweede en derde decade van de maand was het op de meeste dagen droog. Soms viel er wat lichte sneeuw. Op 14, 23 en 24 februari viel er meer neerslag. Op 14 februari veroorzaakten ijzel, ijsregen en sneeuw overlast. Op 23 en 24 februari trok een sneeuwgebied van zuidoost naar noordwest over ons land. Het sneeuwde licht maar langdurig. In het zuiden van Limburg leverde dat lokaal een sneeuwdek van meer dan 15 cm op. 
Van de KNMI stations was Arcen deze maand het natst met 62 mm. In het noorden van Friesland en op de Wadden viel in de hele maand minder dan 30 mm. Het KNMI station met de minste neerslag was net als in januari Den Helder met 22 mm. In De Bilt werd in februari 48 mm neerslag gemeten ten opzichte van 60 mm normaal.

De hoeveelheid zonneschijn was normaal en komt landelijk gemiddeld uit op 82 uur, het langjarig gemiddelde bedraagt 85 uur. 
In het westen van het land scheen de zon het meest. De zonnigste KNMI stations waren Schiphol en Wijk aan Zee met 101 uur zon. In het oosten en noorden van het land scheen de zon het minst. Twenthe was het somberst met 61 zonuren. De Bilt telde in februari 78 uur zonuren tegen 86 uur normaal. 
Op de meeste plaatsen was de eerste decade van de maand het zonnigst en leverde de laatste decade de minste zonuren op.

Vorig jaar februari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 0,8 °C, het aantal uren zonneschijn 113 en de neerslagsom 21 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 maart 2013/KS-KA, Ine Wijnant