Juni 2013

Vrij koel, aan de droge en sombere kant

Koud zeewater tempert juniwarmte

De gemiddelde maandtemperatuur zal in De Bilt uitkomen op 15,3 °C tegen 15,6 °C normaal. Daarmee is juni de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur lager dan het langjarige gemiddelde. Dit is sinds 1985 niet meer gebeurd.
De regionale verschillen in ons land waren opvallend. In de kustgebieden was het veel koeler dan normaal in juni. Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Den Helder uit op 13,6 °C tegen 14,7 °C normaal. Het zeewater is nog steeds te koud en met aanvoer over zee was het vooral aan zee koel. Langs de oostgrens is de invloed van de koude zee het kleinst. Op diverse KNMI-stations eindigde juni daar zelfs iets boven de normale waarde.

Dankzij een hogedrukgebied was het aan het begin van de maand droog met vaak veel zon. Aanvankelijk was het koel, vooral tijdens de nachten. Lokaal kwam het tijdens vier nachten nog tot vorst aan de grond.
Op 6 juni werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25,0 °C bereikt. Vanaf de 12e werd het weer wisselvallig. De temperatuur lag hierbij rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Rond 18 juni werd korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een flink deel van het land, waaronder in De Bilt tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 32,4 °C, de landelijk hoogste temperatuur van deze maand. Ook op de 19e werd het in het zuidoosten nog tropisch warm. Na de 19e werd het opnieuw vrij koel voor de tijd van het jaar. Dit weertype handhaafde zich tot aan het einde van de maand. Het totale aantal zomerse dagen in De Bilt bedroeg drie tegen vijf normaal. Op elf dagen werd het 20,0 °C graden of hoger ('warme dag'), het langjarige gemiddelde bedraagt in juni dertien dagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is 58 mm gevallen. Het langjarig gemiddelde bedraagt 68 mm. De neerslagsommen waren grillig verdeeld over het land, samenhangend met het vaak buiige karakter van de regen. Op de natste plaatsen viel ruim 100 mm, lokaal op de Veluwe minder dan 40 mm. Van de KNMI-stations was Nieuw Beerta het natst met 94 mm. In Gilze Rijen viel het minst: 38 mm. 
De eerste elf dagen van de maand verliepen vrijwel overal zonder regen. Op 20 juni vielen er met name in het noordoosten van het land zware buien. Op diverse KNMI-neerslagstations werd 50 mm of meer afgetapt met lokaal wateroverlast tot gevolg. De meeste neerslag viel die dag in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni viel vooral in delen van Zeeland zware buiige regen met plaatselijk 60 mm of meer.

Gemiddeld over het land scheen de zon 184 uren tegen 201 normaal. Ook het aantal zonuren was grillig verdeeld over het land. Nieuwe Beerta was niet alleen het natst KNMI-station, maar ook het zonnigste. De zon scheen er 206 uren. In Lauwersoog werden de minste zonuren geregistreerd: 169
De eerste decade van de maand (dag 1 tot en met 10) scheen de zon vaak, gemiddeld over het land 101 uren tegen 65 normaal. De rest van de maand was de zon minder te zien dan gebruikelijk. Vooral rond de langste dag scheen de zon maar mondjesmaat.

Vorig jaar juni bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14,9 °C, het aantal uren zonneschijn 156 en de neerslagsom 91 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 juli 2013/KS-KA, Rob Sluijter