Mei 2013

Koel, somber en vrij nat

Geen enkele zomerse dag

Mei 2013 was een koele maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,5 °C. Normaal is het daar in mei gemiddeld 13,1 °C. Alle vijf maanden van 2013 zijn tot nu toe kouder verlopen dan normaal. In 2010 kwam ook een periode voor met vijf opeenvolgende koele of koude maanden, van augustus tot en met december lag de temperatuur destijds beneden normaal.

Mei begon veelbelovend. Vrij zonnig en warm. In de eerste decade (10 dagen) van mei lag de temperatuur landelijk gemiddeld rond of boven het langjarig gemiddelde. Op 6, 7, en 8 mei bereikte de temperatuur in bijna het hele land de grens van 20,0 °C en noteerde De Bilt drie warme dagen op rij. Normaal telt De Bilt in mei tien warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), deze maand slechts vijf. Gemiddeld zijn daar ook drie zomerse dagen (25,0 °C of hoger), maar dit jaar geen enkele. Elders in het land werd de zomerse waarde wel bereikt. De landelijk hoogste temperatuur, 25,8 °C werd 6 mei gemeten, op KNMI station Ell.
Vanaf 11 mei lag de temperatuur ruim twee weken ver onder de normale waarde. Op 23 mei bereikte de maximumtemperatuur een dieptepunt. Het werd in De Bilt slechts 10,4 °C. Het kwam de laatste 30 jaar niet meer voor, dat het zo laat in mei zo koud was. In 1983 noteerde De Bilt op 26 mei een maximumtemperatuur van 10,1 °C. De laagste temperatuur laat in mei dateert van ruim 50 jaar geleden. Op 25 mei 1962 werd het in De Bilt 9,0 °C. 
Vooral in het oosten van het land kwam er tussen 21 en 24 mei op verscheidene plaatsen bovendien vorst aan de grond voor. In De Bilt vroor het deze maand aan de grond één nacht, normaal komt dat in mei drie keer voor. Op KNMI station Leeuwarden was het op 1 mei met -3,0 °C deze maand het koudst. De laatste dagen van de maand herstelde het weer licht en lag de gemiddelde temperatuur soms iets boven de normale waarden.
 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land is mei vrij nat verlopen. Er viel 72 mm, normaal valt er 61 mm. De eerste paar dagen van mei was het vrijwel overal droog. Vanaf 7 mei viel er bijna elke dag wel regen. Het kwam weleens eerder voor, maar de natte sneeuw die op 23 mei in Lelystad en Stavoren werd waargenomen, was toch bijzonder. Ook elders in het land werd melding gemaakt van natte sneeuw.
De meeste neerslag viel in mei in een strook van het zuidwesten naar de Randstad. Vooral op 20 en 21 mei regende het flink en viel plaatselijk 30-50 mm. In Wilhelminadorp viel deze maand de meeste neerslag; 109 mm. Het droogste KNMI station was De Kooy, met 37 mm. In De Bilt viel 87 mm, normaal valt daar in mei 62 mm.

Mei 2013 verliep landelijk gemiddeld somber. Normaal schijnt de zon ongeveer 213 uur, deze maand kwam het aantal zonuren uit op 178. Aan het einde en het begin van de maand was de zon geregeld te zien. De eerste tien dagen waren van tijd tot tijd zonovergoten. Maar in het midden van de maand overheerste de bewolking. Nooit eerder verliep de tweede decade van mei in De Bilt zo somber. Op vijf dagen liet de zon er zelfs helemaal verstek gaan. De zon scheen in De Bilt 166 uren, tegen 207 zonuren normaal. Het zonnigst werd het deze maand op het KNMI station Hoorn (Terschelling). De zon scheen daar 222 uren. Normaal is het langs de noordwestkust nog zonniger, want gemiddeld schijnt de zon er in mei 235 uren. Op het station Twenthe bleef het aantal zonuren steken op 157 uren.Vorig jaar mei bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14,5 °C, het aantal uren zonneschijn 209 en de neerslagsom 84 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 3 juni 2013/KS-KA, Mieke Reijmerink