September 2013

Normale temperatuur en aantal zonuren, nat

De gemiddelde temperatuur was in september in de De Bilt met 14,4 °C vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 14,5 °C. Aan het begin van de maand was het warm en fraai onder invloed van een hogedrukgebied. Van 3 tot en met 6 september werden in een deel van het land zomerse maxima genoteerd van 25,0 °C of hoger. In De Bilt kwamen in dit tijdvak drie zomerse dagen voor, tevens het totale aantal deze maand. Normaal telt september er twee zomerse dagen.
5 en 6 september verliepen lokaal zelfs nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur, 32,7 °C, werd op de 5e bereikt in het Limburgse Ell. De warmte hield dat etmaal tot laat in de avond aan. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag in het gehele land boven de 20 graden. Maastricht noteerde met 24,8 °C zelfs het op twee na warmste etmaalgemiddelde in september sinds 1906.

Na de eerste week lag de temperatuur de rest van de maand rond of enkele graden beneden het langjarig gemiddelde. Het was geruime tijd wisselvallig met regelmatig regen. Vanaf 20 september bepaalde opnieuw een hogedrukgebied het weer.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er in september 109 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. Het was daarmee de natste september sinds 2001. Toen viel landelijk bezien 177 mm regen.
De meeste neerslag is gevallen in de westelijke kustprovincies en in de Achterhoek. Lokaal werd daar 175 tot 185 mm afgetapt. Van de KNMI-stations was Hupsel het natst met 156 mm en Maastricht het minst nat met 66 mm. In De Bilt is 114 mm geregistreerd tegen 78 mm normaal.
Een groot deel van de maandsom, landelijk gemiddeld 58 mm, viel van 8 tot en met 10 september. Vooral in de Achterhoek was het die dagen nat. Op het KNMI-station Hupsel werd 112 mm gemeten. De regen werd veroorzaakt door een aantal opeenvolgende storingen die over ons land trokken.

De zon scheen in september gemiddeld over het land 147 uren tegen normaal 143 uren. Lange tijd zag het er naar uit dat de maand vrij somber zou eindigen. De laatste vier dagen verliepen echter zonnig met op veel plaatsen ruim 40 zonuren.
De zon scheen het meest in het zuiden van het land, in Ell 161 uren. In het oosten en midden van het land was de zon het minst te zien. Het KNMI-station Deelen noteerde met 129 het minste aantal zonuren. In De Bilt werden 137 uren gemeten tegen 138 uren normaal.

Vorig jaar september bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14,2 °C, het aantal uren zonneschijn 163 en de neerslagsom 57 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 oktober 2013/KS-KA, Rob Sluijter.