April 2014

Zeer zacht, gemiddeld over het land normale hoeveelheid zon en neerslag (Uitzonderlijk zachte weer houdt ook in april aan)

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 12,1 °C tegen 9,2 °C normaal, eindigde april op de vierde plaats in de rij van zachtste aprilmaanden sinds 1901. Op een gedeelde eerste plaats in deze lijst staan april 2011 en 2007 met 13,1 °C, op de derde plaats staat ook al een recent jaar; 2009 met 12,2 °C. Inmiddels zijn sinds december alle vijf maanden op rij in de top tien geëindigd. Het zeer zachte weer duurt hiermee uitzonderlijk lang.

De maand begon dit jaar gelijk met een serie zeer zachte dagen. De eerste decade van de maand (dag 1 tot en met 10) was met een gemiddelde temperatuur van 12,7 °C de zachtste in ruim een eeuw. De zachte lucht werd aangevoerd uit het (zuid)oosten rond hogedrukgebieden boven het continent. In het midden van de maand werd lucht over zee aangevoerd en daalde de temperatuur naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Op 16 april kwam het in De Bilt in de vroege ochtend tot vorst. Het normale aantal vorstdagen in april bedraagt in De Bilt vier. De landelijk laagste temperatuur van de maand, -2,9 °C, werd die dag gemeten in Twenthe en Deelen. 

In de tweede helft van de maand werd de stroming oost en liep de temperatuur weer op. Op 25 april werd het in het zuidoosten van het land lokaal voor het eerst dit seizoen zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Ell was die dag met 25,3 °C het warmste KNMI-meetpunt. In De Bilt werd de zomerse grens nog niet bereikt, wel werden acht warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) geregistreerd, tegen drie normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 38 mm week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde van 44 mm. De noordelijke helft van het land was het natst met plaatselijk meer dan 100 mm regen. In het zuiden viel het minst, enkele stations kwamen uit op minder dan 10 mm. 
Opvallend waren de zomers aandoende buien die vergezeld van onweer en hagel lokaal overlast veroorzaakten op 23, 24, 25, 29 en 30 april. Zo bracht een bui op de 24e rond Utrecht tijdens de avondspits ca. 30 mm in korte tijd, waarvan een groot deel in de vorm van 2 cm grote hagelstenen. Op 30 april viel uit traag trekkende buien op de Veluwe lokaal meer dan 50 mm.

Landelijk gemiddeld scheen de zon 180 uren tegen 178 uren normaal. In het zuidwesten en zuiden scheen de zon het meest, Ell in Limburg registreerde het meest: 199 uren. In het oosten en noorden was de zon minder te zien, het station Eelde kwam niet verder dan 160 uren. In De Bilt werden 175 zonuren geregistreerd tegen 174 uren normaal. Vooral rond het midden van de maand scheen de zon vaak uitbundig. De laatste tien dagen van de maand verliepen vrij somber met op sommige plaatsen maar ongeveer de helft van de gebruikelijke zonduur.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 mei 2014/ KS-KA, Rob Sluijter