Augustus 2014

Zeer koel, zeer nat en normale hoeveelheid zon. (Koelste augustus in ruim 20 jaar)

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 16,1°C was augustus de koelste augustus sinds 1993. Het langjarige gemiddelde bedraagt 17,5 °C. 
De maand ging echter vrij warm van start. In De Bilt werd het de eerste drie dagen nog zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Dat waren daar de enige zomerse dagen van de hele maand. Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. Tot en met de 10e lag de temperatuur vervolgens op een normaal niveau voor de tijd van het jaar waarbij het her en der in het land nog tot zomerse dagen kwam.
Na 10 augustus raakte het zomerweer in verval en werd het steeds koeler. In de tweede helft van de maand was het uitgesproken koel waarbij de temperatuur op sommige dagen vijf tot acht graden beneden het langjarig gemiddelde lag. Van 15 tot en met 26 augustus, in totaal twaalf dagen, werd in De Bilt zelfs geen enkele warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger).
De laatste dagen van de maand liep de temperatuur weer op naar voor eind augustus normale waarden. In totaal werden deze maand, vooral dankzij het warme begin, nog zeventien warme dagen geregistreerd, tegen 23 normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Augustus was gemiddeld over het land een zeer natte maand met een neerslagsom die (voorlopig getal!) uitkwam op 131 mm tegen 78 mm normaal. Daarmee staat augustus 2014 met die van 1957 en 1960 op een gedeelde tiende plaats in de rij van natste augustusmaanden sinds 1906. Op de natste plaatsen is ca. 210 mm gevallen. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de neerslaghoeveelheden wel grillig verdeeld over het land met soms op korte afstand van elkaar grote verschillen. Bovendien was het niet in het hele land nat. In delen van Overijssel, Drenthe en Groningen viel op sommige plaatsen minder dan 75 mm regen.

Opvallend was het grote aantal dagen waarop het regende. Op veel plaatsen viel van 6 tot en met 28 augustus, in totaal 23 dagen, regen. Soms ging het om veel regen. Augustus telde drie dagen waarop op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm viel of meer. Meest in het oog sprong een regengebied dat op 25 en 26 augustus langdurig over de zuidelijke helft van ons land sleepte. In het zuiden bracht dit regengebied op veel plaatsen 30 tot 65 mm regen. Tegelijkertijd bleef het in het noorden helemaal droog.

Gemiddeld over het land scheen de zon 203 uren, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 195 zonuren. Ondanks het vaak uitermate wisselvallige en natte weer, kwamen opvallende sombere tijdvakken niet voor.
De regionale verschillen waren groot. In het noordwestelijk kustgebied was augustus het zonnigst. In Den Helder scheen de zon 240 uren. In het zuiden was het een stuk minder zonnig, In Maastricht bleef het aantal zonuren daar steken op 162.

Vorig jaar augustus bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 18,1 °C, het aantal uren zonneschijn 220 en de neerslagsom 27 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 september 2014/Rob Sluijter