December 2014

Vrij zacht, gemiddelde hoeveelheid neerslag en uren zonneschijn

December 2014 was vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van 4,8°C tegen een langjarig gemiddelde van 3,7°C. Daarmee is december de elfde maand dit jaar die warmer is dan normaal. De maand begon koud en somber met temperaturen rond het vriespunt, maar al snel zorgde een (zuid)westelijke aanvoer voor beduidend hogere temperaturen. Vooral in de tweede helft van de maand liepen de temperaturen flink op. De hoogste temperatuur deze maand, 13,2 °C, werd bereikt op 18 december in Gilze-Rijen en Westdorpe en op 22 december in Heino. De minimumtemperatuur bleef op deze twee dagen in grote delen van het land ook boven de 10,0°C. Pas tijdens de kerstdagen begonnen de temperaturen weer te dalen en kwamen de minimumtemperaturen weer onder het vriespunt. Het koudst werd het op 28 december boven een sneeuwdek in Woensdrecht: -9.1 °C. De Bilt telde twaalf dagen waarop de minimumtemperatuur onder de nul graden Celsius kwam (vorstdag), tegen dertien normaal. Tot een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwam het niet, waardoor 2014 zonder ijsdagen de boeken in gaat. Het normale aantal ijsdagen in december bedraagt twee.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Landelijk gemiddeld viel in december 88 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm. Daarmee week de hoeveelheid neerslag in december niet veel af van het langjarig gemiddelde. De eerste dagen verliepen droog maar daarna was er sprake van wisselvallig weer met regelmatig veel wind. Op 12 december stond in IJmuiden enige tijd een windkracht 9, storm, en viel er vooral in het noorden veel neerslag, lokaal tot 30 mm. Ook 19 december was een natte en onstuimige dag, met in het noorden en midden van het land lokaal 25-30 mm. Op 27 december zorgde een depressie voor een sneeuwdek in het midden en zuiden van het land. Op sommige plaatsen in Noord-Brabant werd een sneeuwdek van 15 cm waargenomen. In de rest van het land bleef het voornamelijk bij regen en natte sneeuw. De meeste neerslag viel deze maand in het zuidwesten en midden van het land, met op KNMI station Rotterdam de grootste hoeveelheid neerslag: 113 mm. In het (zuid)oosten van het land viel de minste neerslag, met in Heino 69 mm neerslag. In De Bilt werd 100 mm neerslag afgetapt, tegen 76 mm normaal.

Met gemiddeld over het land 50 uren zonneschijn week december nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 49 uren. De eerste dagen van de maand liet de zon zich nauwelijks zien, daarna wisselden zonnige en sombere dagen elkaar af. De Bilt telde in totaal twaalf sombere dagen (zonloos), tegen dertien normaal. Het zonnigst was het in het noorden van het land met 65 uren. Het somberst was het in het zuidoosten van het land met op meetstation Maastricht slechts 28 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 59 uur, tegen 49 uur normaal.

Vorig jaar december was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,9 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 76 en was de neerslagsom 67 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 5 januari 2015/WKD, Carine Homan.