Februari 2014

Zeer zacht, vrij zonnig en normale hoeveelheid neerslag (Wintermaand zonder vorst en sneeuw)

Februari was de derde zeer zachte wintermaand. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,5 °C tegen 3,3 °C eindigt de maand op de vierde plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats staat februari 1990 met een gemiddelde temperatuur van 7,6 °C.

Voortdurend lag de temperatuur ruim boven de normale waarde. In delen van het land verliep februari zonder een enkel graadje vorst. In De Bilt werd nipt (-0,1 °C) één vorstdag genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen dertien normaal. In ruim een eeuw was het aantal vorstdagen in De Bilt niet zo laag. Het oude record stond op naam van februari 1945 en 1990, beiden met twee vorstdagen. De laagste temperatuur van de maand werd gemeten op 3 februari in het Brabantse Volkel: -2,6 °C.
Vooral in de tweede helft van de maand kwam de middagtemperatuur regelmatig boven de 10 °C. Op maandag 24 februari was het bij veel zonneschijn in een flink deel van het land zelfs 13 °C of hoger. De landelijk hoogste temperatuur werd die dag gemeten in Arcen: 14,5 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel er 56 mm neerslag, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 55 mm. De meeste regen is gevallen in het westen van het land. Hoek van Holland was het natst met 82 mm. Langs de oostgrens werd de minste regen afgetapt, zeer lokaal, o.a. in Maastricht slechts 25 mm. In De Bilt kwam de maandsom uit op 66 mm tegen 56 mm normaal.
Landelijk bezien natte dagen kwamen deze maand niet voor. Op geen enkele dag is sneeuw waargenomen.

Februari was een vrij zonnige maand met gemiddeld over het land 101 zonuren tegen 85 uren normaal. De uren zonneschijn waren regelmatig verdeeld over de maand. Langere sombere of juist zonnige tijdvakken deden zich niet voor. 
Langs de zuidwestkust scheen de zon het meest, Vlissingen registreerde 113 zonuren. In het midden en oosten van het land werd de zon het minst gezien, op het KNMI-station Lelystad niet meer dan 85 uren.

Vooral tijdens de eerste helft van de maand waaide het soms fors. Op 7 februari stond er in het zuidoosten van het land een harde wind (kracht 7) met windstoten tot ruim 95 km/uur. Op 9 februari kwam het aan zee lokaal tot storm, kracht 9. In een groot deel van het land werden zware windstoten geregistreerd van 75 tot 100 km/uur. Op de 15e werd er opnieuw stormkracht bereikt aan zee.

Vorig jaar februari was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 1,7 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 78 en de neerslagsom 48 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010/
De Bilt, 3 maart/Rob Sluijter