Herfst 2014 (sep, okt, nov)

Uitzonderlijk zacht, droog en zeer zonnig

Herfst op één na zachtste in ruim 300 jaar

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 12,4 °C tegen 10,6 °C normaal, was de herfst van 2014 de op één na zachtste sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Alleen de herfst van 2006 was nog veel zachter met een gemiddelde temperatuur van 13,6 °C. 
Alle drie de afzonderlijke maanden waren zeer zacht. September eindigde op de 8e plaats in de rij van zachtste septembermaanden sinds 1901, oktober behaalde zelfs een derde plaats. November eindigde met 8,2 °C tegen normaal 6,7 °C op een gedeelde achtste plaats.
september kende een flink aantal fraaie nazomerdagen. In de Bilt werden 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) geteld. Ook in oktober werd het op vijf dagen nog 20,0 °C of hoger waardoor het totale aantal warme dagen deze herfst uitkwam op 26 tegen twaalf normaal. In september werd het op de 17e en 18e nog zomers warm (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), dat is tevens het normale aantal voor de herfst. In Hoek van Holland werd op 18 september de landelijk hoogste temperatuur waargenomen: 27,6 °C.
De eerste vorst liet dit jaar lang op zich wachten. Pas op 21 november kwam de temperatuur lokaal tot beneden het vriespunt. In De Bilt kwam het op de 25e voor het eerst tot vorst. Dat was de daar de enige vorstdag. Normaal telt de herfst in De Bilt zeven vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C).

Gemiddeld over het land was de herfst droog met 136 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 243 mm. Met landelijk gemiddeld 20 mm regen behoorde september tot de tien droogste septembermaanden sinds 1901. Maar ook in oktober en november viel minder regen dan gebruikelijk. 
Het weer stond deze herfst vaak onder invloed van hogedrukgebieden. Daardoor was het weer rustig en de hoeveelheid neerslag beperkt. Uitzondering vormde 21 oktober. Die dag was de eerste herfststorm van dit seizoen een feit. Langs de kust kwam de wind regelmatig tot storm, windkracht 9. In het binnenland zorgden windstoten lokaal voor overlast. De noordwestelijke wind zorgde voor een hoge wateropzet langs de Nederlandse kust waardoor onder andere de Oosterscheldekering moest worden gesloten. Plaatselijk liepen kades over en ontstond wateroverlast.
Op sommige plaatsen in het noorden van het land was de herfst zeer droog met in Eelde slechts 96 mm regen. Tegelijkertijd was het in het Waddengebied het natst met op Terschelling 181 mm.

Met gemiddeld over het land 376 uren zonneschijn, tegen een langjarig gemiddelde van 320 uren, was de herfst zeer zonnig. Vooral in september was de zon veelvuldig te zien, landelijk gemiddeld 178 uren tegen 143 uren normaal. In oktober week het aantal zonuren met 109 niet veel af van het langjarig gemiddelde van 115 uren. November tenslotte was opnieuw een zeer zonnige maand met landelijk gemiddeld 89 zonuren tegen 63 normaal. Het zonnigst was de herfst in het zuiden met in Vlissingen 397 zonuren. In het midden en oosten van het land scheen de zon het minst. Heino en Deelen kwamen niet verder dan 331 zonuren.

Vorig jaar herfst was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 11,1 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 298 en de neerslagsom 390 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 december/Rob Sluijter