Juni 2014

Vrij warm, vrij zonnig en vrij droog (Eerst zonnig en zomers warm, later koeler)

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 16,2°C was juni vrij warm. Het langjarig gemiddelde bedraagt 15,6 °C. Grote delen van de maand lag de temperatuur rond normaal. Door de zomerse dagen in het lange Pinksterweekend en de daarop volgende week komt het maandgemiddelde boven normaal uit.

Vanaf vrijdag 6 juni werd met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. Overdag liep de temperatuur in grote delen van het land op tot boven de 20 °C. In het weekend overschreed het kwik op de meeste plaatsen de zomerse waarde van 25 °C. Totaal liep het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) in De Bilt op tot negentien, tegen veertien normaal. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kwam in De Bilt uit op drie, normaal telt juni er vijf. De zomerse dagen vielen allemaal in de eerste helft van de maand. Op 7 juni noteerde vliegveld Eindhoven 30,5 °C, de hoogste temperatuur van deze maand gemeten op een KNMI station. Ook ’s nachts bleef het tijdens Pinksteren vrij warm met een gemiddelde van meer dan 15 °C. De laagste temperatuur werd aan het begin van de maand gemeten op Eelde, daar werd het in de vroege ochtend van 2 juni 3,8 °C. In Twenthe vroor het diezelfde ochtend aan de grond 0,1 °C. 

De tweede helft van de maand lag het kwik gemiddeld rond of net iets onder de normale waarden. Rondom een hogedrukgebied, vaak ten westen van het land, werden met een noordelijke stroming koele lucht en wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Juni was gemiddeld over het land een vrij droge maand. Landelijk gemiddeld viel er 47 mm, tegen 68 mm normaal. De meeste dagen verliepen droog, vooral rond het midden van de maand viel op veel plaatsen weinig neerslag. De meeste neerslag viel deze maand tijdens enkele zware buien. Met name in het noorden en zuiden van het land trokken in de eerste decade (10 dagen) van tijd tot tijd zware buien met onweer en hagel over. Op eerste Pinksterdag viel daarbij in Noord-Brabant plaatselijk meer dan 40 mm. Op tweede Pinksterdag werden bij de zware buien in Zuid-Limburg bijzonder veel bliksemontladingen geteld. Het KNMI gaf hiervoor een weeralarm, code rood, uit. In de laatste week vielen met name in het noorden en noordoosten van het land plaatselijk zware buien, soms met onweer. Het onweerde deze maand op veertien dagen. Op 26 juni werden op de Waddeneilanden en in het Waddengebied ook waterhozen waargenomen. Vanwege het buiige karakter van de neerslag, lopen de neerslaghoeveelheden sterk uiteen. In het noordoosten en zuidoosten van het land viel de meeste neerslag. Van de KNMI-stations was Maastricht het natst met 89 mm. Op sommige plaatsen was het juist zeer droog. Schiphol kwam niet verder dan 20 mm. In de Bilt was het ook droog, er viel 30 mm, normaal valt daar in juni 66 mm.

Het aantal zonuren gemiddeld over het land is uitgekomen op 227 uur en daarmee is juni vrij zonnig, normaal is het gemiddeld aantal zonuren in juni 201 uur. In de Bilt scheen de zon 228 uur, tegen 194 zonuren normaal. Vooral het begin van de maand scheen de zon vaak. In de loop van de maand liet de zon zich minder zien en later was het soms ook vrij somber. In het noordoosten was zon niet zo vaak te zien als in het westen van het land.

Vorig jaar juni bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 15,3 °C, het aantal uren zonneschijn 177 en de neerslagsom 50 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 juli 2014/KS-KA, Mieke Reijmerink