November 2014

Zeer zacht, zeer zonnig en droog

Met veel zon en weinig wind ging de maand november bijna zomers van start. Op 1 november beleefde het zuidoosten van het land een echte warme dag (maximumtemperatuur van 20 °C of hoger) en noteerde KNMI station Ell de hoogste temperatuur van deze maand : 22,0°C. 
In De Bilt is de gemiddelde temperatuur deze maand uitgekomen op 8,2 °C en daarmee staat november 2014 op een gedeelde achtste plaats in de top 10 van zachte novembermaanden sinds het begin van de metingen in 1901. Normaal is het in november gemiddeld ongeveer anderhalve graad koeler; het langjarig gemiddelde bedraagt in De Bilt 6,7 graden. Het overgrote deel van de maand lag de temperatuur rond of boven het langjarig gemiddelde. Op 21 november vroor het dit seizoen voor het eerst in het land. In het noorden en oosten en uiterste zuiden daalde het kwik tot onder het vriespunt. In de nacht van 24 op 25 november klaarde het flink op en kwam het ook in De Bilt tot vorst. Het was daar de enige dag met vorst. Normaal telt november in De Bilt vijf vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). De landelijk laagste temperatuur werd tot nu toe gemeten in de vroege ochtend van 25 november op de vliegbasis Woensdrecht, het werd daar -3,5 °C. De laatste dagen van de maand lag de temperatuur gemiddeld beneden normaal. In combinatie met een aanhoudende wind, voelt het op veel plaatsen kouder en ook guur aan.
Opvallend is dat wel, dat ook in november de gemiddelde temperatuur ruim boven het langjarig gemiddelde uitkomt. Alleen de maand augustus lag de temperatuur dit jaar in De Bilt beneden normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

November was gemiddeld over het land een droge maand met een neerslagsom van 44 mm. Normaal valt er gemiddeld over het land bijna de dubbele hoeveelheid van 82 mm. De meeste regen viel in de westelijke helft van het land, met in het noordwesten lokaal circa 85 mm. In het zuidoosten van het land viel deze maand ongeveer 30 mm. Veel dagen verliepen droog, of soms met wat lichte (mot)regen. De totale neerslagsom is vooral toe te schrijven aan twee natte dagen waarop gemiddeld over het land meer dan 10 mm viel. Op 3 november was het daarbij bovendien zeer onstuimig en kwamen ook zeer zware windstoten voor. Op de westelijke Waddeneilanden viel toen plaatselijk meer dan 25 mm. 
16 november veroorzaakte een storing boven het land vrijwel de gehele dag regen en viel in het noordoosten van het land veel plaatsen meer dan 20 mm. In De Bilt viel deze maand 47 mm, tegen 80 mm langjarig gemiddeld.

Gemiddeld over het land scheen de zon 89 uur en daarmee is de maand ook zeer zonnig verlopen, want normaal schijnt de zon in november 63 uur. November 2014 hoort daarmee bij de zes zonnigste novembermaanden. Het zonnigst was het in het zuidoosten van het land met op sommige plaatsen 100 zonuren. Wijk aan Zee had de minste zonneschijn: 74 uur. Alleen op zondag 16 november liet de zon in het hele land verstek gaan en was er sprake van een echte sombere dag. De Bilt telde deze maand zeven sombere dagen, tegen negen normaal. In De Bilt is het aantal zonuren uitgekomen op 89 uur, tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur.

Vorig jaar november bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 6,7 °C, was het aan de sombere kant met 47 zonuren en vrij nat met een neerslagsom van 115 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 december 2014/Mieke Reijmerink