Oktober 2014

Zeer zacht, vrij droog en de normale hoeveelheid zon

Met een gemiddelde temperatuur van 13,4°C eindigt oktober 2014 op de derde plek in de toptien van zachtste oktobermaanden sinds 1901. Het zachtst werd het in oktober 2001 met gemiddeld 14,2°C, op de tweede plek staat 2006 met 13,6°C. Normaal wordt het in oktober gemiddeld 10,7°C. Oktober was hiermee ook de negende maand dit jaar met een bovengemiddelde temperatuur. Alleen in augustus was de gemiddelde temperatuur lager dan het langjarig gemiddelde. Daarmee is de kans groot dat 2014 het warmste jaar sinds het begin van de metingen wordt.

De maand begon meteen zeer zacht met in de eerste week drie warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger). Daarna koelde het tijdelijk iets af tot vrij normale waarden, maar halverwege de maand bereikte opnieuw zeer zachte lucht ons land. Het warmst werd het op 18 oktober. In Ell werd een maximumtemperatuur van 24,3°C geregistreerd. Ook de minimumtemperaturen in de nacht die volgde waren bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. In de Bilt werd met 14,8°C de hoogste minimumtemperatuur sinds het begin van de metingen geregistreerd in de tweede decade van oktober (10-20 oktober). In Wijk aan Zee werd het zelfs niet kouder dan 16,0°C. De maand kende in totaal vijf warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen twee normaal. De laagste temperatuur werd aan het einde van de maand geregistreerd. Op 29 oktober koelde het in Hoorn op Terschelling af tot 3,6°C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

Met een maandgemiddelde hoeveelheid neerslag van 72 mm tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm was oktober iets aan de droge kant. Op veel dagen van de maand viel wel enige neerslag, alleen aan het einde van de maand volgden een paar droge dagen elkaar op. De meeste neerslag viel tijdens het onstuimige weer op 21 oktober. Lokaal viel er in het midden van het land op die dag bijna 40 mm neerslag.

Op 21 oktober was ook de eerste herfststorm van dit seizoen een feit. Langs de kust kwam de wind regelmatig tot windkracht 9 en werd net het criterium voor een storm gehaald. In het binnenland zorgden windstoten lokaal voor overlast. De noordwestelijke wind zorgde voor een hoge wateropzet langs de Nederlandse kust waardoor onder andere de Oosterscheldekering moest worden gesloten. Plaatselijk liepen kades over en ontstond wateroverlast.

De meeste neerslag viel deze maand langs de kust, met op de KNMI-stations Wijk aan Zee en De Kooij net boven de 100 mm neerslag. Het droogst was het in het noordoosten van het land met op KNMI-station Nieuw Beerta slechts 39 mm. In De Bilt viel 75 mm neerslag, tegen 83 mm normaal.

Met 109 uren zonneschijn week oktober niet veel af van het langjarig gemiddelde van 115 uur. De verschillen in het land waren echter groot. In het zuiden kwam het aantal uren zon uit boven het langjarig gemiddelde, met rond 125 uren zon in Vlissingen en Maastricht. In het noorden bleef het aantal uren zon op sommige plaatsen steken tussen de 80 en 90. In De Bilt scheen de zon 100 uur, tegen 113 uur gemiddeld.

Vorig jaar oktober bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 12,2°C, het aantal uren zonneschijn 115 en de neerslagsom 161 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 3 november 2014/Carine Homan