September 2014

Warm, zeer droog en zeer zonnig

Met in De Bilt een maandgemiddelde temperatuur van 15,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5°C eindigde september op een achtste plaats in de rij van warmste septembermaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat september 2006 met een gemiddelde temperatuur van 17,9 °C.
Na een natte en koele augustus ging september van start met zonnig, vrij warm en droog weer. Bijna de gehele maand zorgden hogedrukgebieden in onze omgeving voor rustig weer, waarbij slechts een enkele storing vergezeld van regen ons land wist te bereiken. September telde in de Bilt nog 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen slechts tien normaal. Vooral rond het midden van de maand lagen de temperaturen boven normaal. 17 en 18 september waren zomerse dagen met maximumtemperaturen in de Bilt boven de 25°C. In Hoek van Holland werd op 18 september de landelijk hoogste temperatuur waargenomen: 27,6 °C. De landelijk laagste temperatuur werd op 23 september bereikt op KNMI waarneemstation Twenthe. In een heldere nacht koelde het af tot 3,8 °C, dichtbij de grond kwam de temperatuur zelfs net tot het vriespunt, 0,0°C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek neerslag De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt
Grafiek zonneschijnduur De Bilt

September was naast een warme maand ook een zeer droge maand. Gemiddeld over het land viel slechts 20 mm neerslag, tegen 78 mm normaal. Daarmee komt september in de top tien van de droogste septembermaanden sinds 1906. Vooral de eerste helft van de maand viel er op veel stations nauwelijks neerslag. Op 18 september trokken zware buien over het uiterste zuidoosten van het land, met in Schaesberg 50 mm neerslag. Op 20 september kwamen er vooral in de oostelijke helft van het land plaatselijk enkele stevige buien voor. In Herwen viel die dag 37 mm, in Winschoten 36 mm. Landelijk bezien was 24 september een natte dag waarop bijna de helft van de totale maandsom neerslag viel. In Eindhoven werd op die dag 30 mm afgetapt. Daarmee was Eindhoven ook meteen het natste KNMI meetstation deze maand met 47 mm neerslag. In De Bilt werd 21 mm neerslag geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.

Het aantal uren zonneschijn bedroeg in september landelijk gemiddeld 178 uur tegen normaal 143 uur. Daarmee was september zeer zonnig, maar niet genoeg voor een notering in de top tien van zonnigste septembermaanden. Het zonnigst was het in het noordwesten van het land, met in De Kooij bij Den Helder 195 uren zon. Het minst zonnig was het in het oosten van het land met plaatselijk niet meer dan 150 uren zon. In De Bilt scheen de zon 174 uur tegen 138 uur normaal. 
Opvallend was het aantal dagen in september waarop mist voorkwam. Door het rustige nazomerweer en de heldere nachten kon op veel dagen en plaatsen mist ontstaan. Lokaal zorgde dat voor veel overlast, zoals op 16 september in Zeeland, waar dichte mist een grote kettingbotsing veroorzaakte.

Vorig jaar september bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14,4 °C, het aantal uren zonneschijn 137 en de neerslagsom 114 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 oktober 2014/MD, Carine Homan.