April 2015

Zeer zonnig, droog en aan de koude kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C, was april iets aan de koude kant. De regionale verschillen waren echter groot. In het noorden van het land was april plaatselijk ruim een halve graad te koud. In het zuidoosten was april juist zachter dan normaal met in Maastricht een gemiddelde temperatuur van 9,7 °C tegen 9,3 °C normaal. Het verschil ontstond doordat de lucht vaak met een noordstroming over de nog koude Noordzee werd aangevoerd. De invloed van de koude zee is in het noorden het grootst en ver landinwaarts, in het zuidoosten, het kleinst. Onder invloed van lagedrukgebieden was de start van april wisselvallig. Vanaf de derde werd een hogedrukgebied met zwaartepunt ten westen van ons land bepalend voor het weer. In een noordstroming lag de temperatuur daarbij beneden normaal. Vanaf de 9e lag de kern van het hoog ten oosten of zuiden van ons land. De stroming kreeg hierdoor een zuidcomponent en de temperatuur liep op. Op 10 april werd het in de zuidoostelijke helft van het land voor het eerst dit jaar een warme dag geregistreerd (maximumtemperatuur hoger dan 20,0 °C). In De Bilt werd de eerste warme dag op 14 april gemeten. In totaal werden er in De Bilt in april drie warme dagen genoteerd, precies het normale aantal.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt

Vanaf 16 april lag het zwaartepunt van het hogedrukgebied weer ten noordwesten van Nederland. De stroming kwam weer over zee en de temperatuur op de meeste dagen rond of iets onder normaal. De laatste dagen van de maand werd het bovendien wisselvallig, doordat de invloed van lagedrukgebieden toenam. In koude lucht, tijdens heldere nachten, kon het tijdens nogal wat nachten fors afkoelen. In De Bilt werden vier vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Aan de grond kwam het lokaal in het oosten op 17 dagen tot vorst. Op de 28e vroor het op de vliegbasis Twenthe aan de grond zelfs -9,7 °C.[Zonneschijnduur De Bilt]

Met gemiddeld over het land 242 zonuren tegen normaal 178, was april een zeer zonnige maand. Vooral de tweede decade (dag 11 tot en met 20) hoorde op een aantal KNMI-stations bij de drie zonnigste tweede aprildecades in ruim 100 jaar. Het zonnigst was het in het zuidwestelijk kustgebied. Vlissingen noteerde met 265 het meeste aantal zonuren. April was daarmee in Vlissingen de op drie na zonnigste aprilmaand sinds 1907. Relatief het minst zonnig was het in het midden en noorden van het land, op sommige plaatsen bleef het aantal uren zonneschijn daar steken op ca. 225.[Neerslag De Bilt]

Doordat hogedrukgebieden vaak bepalend waren voor het weer, bleef de hoeveelheid neerslag beperkt tot landelijk gemiddeld 22 mm tegen normaal 44 mm. De minste neerslag viel in het westen van het land, op sommige plaatsen niet meer dan ca. 10 mm. Het oosten en zuidoosten waren het natst. In Zuid-Limburg werd lokaal ca. 60 mm afgetapt. Op een aantal plaatsen viel tussen 5 en 23 april gedurende 17 dagen minder dan 1 mm regen. Landelijk bezien natte dagen kwamen niet voor. De meeste neerslag viel op 26 april in Limburg, lokaal meer dan 20 mm.

Vorig jaar april was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 12,1 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 175 en de neerslagsom 58 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 mei 2015/Rob Sluijter