Augustus 2015

Warm, zeer nat en aan de zonnige kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,5 °C was augustus een warme zomermaand.  De normale temperatuur in augustus bedraagt 17,5 °C

Het eerste deel van de maand waren hogedrukgebieden bepalend voor het weer. Het was overwegend droog met veel zon en zomerse temperaturen. In De Bilt werd het op 3 augustus nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Lokaal werden in het zuiden en oosten ook op 6, 13, 30 en 31 augustus nog tropische dagen geregistreerd.  De landelijk hoogste temperatuur werd geregistreerd op 3 augustus in Volkel: 34,0 °C.

Rond het midden van de maand was het een aantal dagen bewolkt en regenachtig waarbij de temperatuur ruim beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar lag. Daarna werd het opnieuw fraai, zomers weer. Het einde van de maand verliep zeer wisselvallig met een grillig temperatuurverloop. Het totale aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt 26, tegen 23 normaal. Het aantal zomerse dagen lag met veertien duidelijk hoger dan het normale aantal van zeven.

Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt

Met gemiddeld over het land 131 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, was augustus een natte maand. De eerste twaalf dagen van de maand viel er landelijk gemiddeld slechts 9 mm regen. Op de 13e lieten zware onweersbuien lokaal 30 tot ruim 50 mm regen achter. Op 15 augustus brachten zware buien in het zuidoosten lokaal meer dan 50 mm.

Op 16 en 17 augustus lag er een frontaal systeem vrijwel stationair boven ons land. Het regende langdurig. In een brede strook van Noord-Holland naar Duitsland viel in dat tijdvak 50 tot ruim 100 mm regen. Bijzonder was het langdurige karakter van de neerslag. Op verschillende weerstations zijn etmaalrecords van de neerslagduur gebroken. In Lelystad regende het zelfs ruim 23 uur achtereen. Dat hoort bij de hoogste etmaalwaarden ooit in Nederland gemeten. De rest van de maand was het wisselvallig met regelmatig neerslag. Op 24 augustus veroorzaakten de buien lokaal wateroverlast. In Wieringerwerf richtte een tornado schade aan. In de nacht van 30 op 31 augustus werd met name het Rivierengebied getroffen door zwaar onweer. Op een aantal plaatsen viel ruim 50 mm neerslag. In Nieuwendijk zelfs 97 mm. Op een opvallend groot aantal plaatsen werd ook hagel waargenomen met een diameter van 4 tot 6 cm. Regen en hagel veroorzaakten lokaal veel overlast en schade.

 

Het aantal zonuren bedroeg gemiddeld over het land 219 tegen een langjarig gemiddelde van 195 zonuren. Met name het eerste deel van de maand verliep een aantal dagen zonovergoten. In contrast scheen de zon op een aantal plaatsen van 15 tot en met 18 augustus helemaal niet. De regionale verschillen in het aantal zonuren waren deze maand niet groot. Het Waddengebied was het zonnigst met op Terschelling 227 zonuren. De zon was met 203 zonuren het minst te zien in Lelystad en Voorschoten.

Vorig jaar augustus was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,1 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 199 uur  en de neerslagsom 149 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt,  1 september 2015/Sluijter