December 2015

Record zacht, droog en zonnig

Zachtste december in tenminste drie eeuwen

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,6 °C is december met afstand de zachtste decembermaand sinds tenminste het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Het decemberrecord stond tot nu toe op naam van 1974 met een gemiddelde van 7,3 °C. Het is een uitzonderlijk hoge waarde, zelfs hoger dan de normale temperatuur in een aprilmaand. De gemiddelde temperatuur was bovendien vrijwel gelijk aan die van oktober en november (beide 9,9 °C).

Vrijwel de gehele maand was er sprake van een zuidwestelijke stroming waarmee zeer zachte, maritieme tropische lucht werd aangevoerd. Op een flink aantal dagen lag de gemiddelde temperatuur daarbij acht tot tien graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Op de 17e werd het in De Bilt maximaal 15,3 °C, een evenaring van het decemberrecord uit 1977. In het zuiden van het land liep de temperatuur die dag zelfs op tot boven de 16 °C. Topper was echter Wijk aan Zee met 16,6 °C, slechts 0,1 °C lager dan het absolute Nederlandse decemberrecord, gemeten in 1953 in Maastricht.

Op maar liefst drie dagen eindigde in De Bilt de maximumtemperatuur bij de tien zachtste decemberdagen sinds 1901. De beide Kerstdagen waren de zachtste sinds 1901. In een groot deel van het land is december geheel vorstloos verlopen. Voor De Bilt is dat sinds tenminste 1901 niet eerder gebeurd. Normaal telt december daar 13 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °) kwamen uiteraard ook niet voor, tegen normaal 2.

 

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt

Gemiddeld over het land zal de hoeveelheid regen uitkomen op 46 mm tegen 80 mm normaal en daarmee was december een droge maand. Het weer was licht wisselvallig, er viel wel regelmatig regen maar de hoeveelheden waren niet groot. Sneeuw werd op geen enkele dag waargenomen, uitzonderlijk voor december.

De regionale verschillen in hoeveelheid neerslag waren deze maand niet groot. De minste neerslag viel in het zuidwesten van het land met  in Voorschoten slechts 32 mm. Het natst was het in Zuid-Limburg met in Maastricht 69 mm regen.

December was een zonnige maand met gemiddeld over het land 75 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 49 uren. Opvallend sombere tijdvakken of zonovergoten dagen kwamen deze maand niet voor. In het zuidoosten van ons land was het deze maand niet alleen het natst, ook de zon was er het meest te zien. Maastricht noteerde 97 zonuren. Een stuk somberder was het in de Randstad, Hoek van Holland kwam niet verder dan 55 uren zonneschijn.

 

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt,  5 januari 2016/Rob Sluijter