Februari 2015

Zonnig, normale temperatuur en normale hoeveelheid neerslag

Met in De Bilt een gemiddelde van 3,5 °C week de temperatuur in februari niet veel af van het langjarig gemiddelde van 3,3 °C. De maand begon echter vrij koud. Een hogedrukgebied zorgde voor een noordwestelijke stroming waardoor de temperatuur regelmatig onder het langjarig gemiddelde bleef. Echt koud werd het echter niet. De laagste minimumtemperatuur, -6,8 °C, werd op 7 februari geregistreerd op KNMI station Twenthe. Tot een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwam het niet. Normaal telt februari twee ijsdagen. Na 10 februari draaide de wind naar zuidelijke richtingen en werd zachtere lucht aangevoerd. De hoogste maximumtemperatuur, 11,7 °C, werd geregistreerd op 13 februari in Woensdrecht. Door het heldere weer kwam de temperatuur tijdens de nachten wel regelmatig onder het vriespunt. Met zestien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) week februari dan ook niet veel af van het langjarig gemiddelde van vijftien dagen. Op 20 februari sloeg het weer om en kregen we te maken met een (zuid)westelijke aanvoer met regelmatig storingen waarbij de temperatuur meestal boven normaal kwam.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt

Er viel over het land gemiddeld 47 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 55 mm. De eerste dagen van de maand zorgde de noordelijke stroming nog af en toe voor kleine hoeveelheden neerslag. Op 7 februari zorgde lichte neerslag bij temperaturen onder het vriespunt voor verraderlijke gladheid in het noorden en midden van het land en werd code oranje uitgegeven voor ijzel. Na het draaien van de wind werd het vanaf 10 februari heel rustig weer en viel er op de meeste plaatsen nauwelijks neerslag. Pas op 20 februari kwam er een einde aan het rustige, zonnige weer. Een lagedrukgebied dat over het land trok zorgde vooral in het westen van het land voor lokaal 20-30 mm. Daarna bleef het wisselvallig, met vrijwel elke dag neerslag, soms in combinatie met hagel en natte sneeuw. Ook de wind nam in kracht toe. In de nacht van 22 op 23 februari nam de wind aan de kust toe tot stormachtig, windkracht acht, en kwamen er windstoten voor tot 85 km/h. De meeste neerslag viel deze maand op KNMI meetstation Rotterdam, 72 mm. De minste neerslag viel in het zuidoosten van het land, met op het KNMI-station Ell 33 mm. In De Bilt viel 61 mm tegen 60 mm normaal.
Februari was een zonnige maand, met gemiddelde over het land 111 uren zon tegen 85 uren normaal. Vooral rond het midden van de maand was het erg zonnig, maar ook aan het einde van de maand liet de zon zich tussen de buien door nog regelmatig zien. Het rustige weer zorgde in de nachten en ochtenden wel regelmatig voor mist, die soms maar langzaam optrok. Het zonnigst was het in het westen van land met op Schiphol en in Valkenburg 124 uur zon. Het somberst was het in het oosten van het land, met op het KNMI-station Twenthe 93 uren zon. In de Bilt scheen de zon 113 uur tegen 86 uur normaal.

Vorig jaar februari was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,5 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 88 en de neerslagsom 66 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010/
De Bilt, 2 maart 2015/Carine Homan