Januari 2015

Zacht, nat en normale hoeveelheid zon

Januari was de tweede zachte wintermaand op rij met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,0 °C tegen 3,1 °C normaal. De maand bood echter een afwisselend beeld. De eerste helft van de maand was het wisselvallig en zacht, met name op 9 en 10 januari. Die dagen werden op veel plaatsen maxima bereikt van 11 tot ruim 14 °C.

De tweede helft van de maand kreeg de stroming een noord component en werd het steeds kouder. Op de 23e kwam de temperatuur in De Bilt het gehele etmaal niet meer boven het vriespunt en was er dus sprake van een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Het was daar de eerste ijsdag in bijna twee jaar. Het was wel de enige ijsdag deze maand. Normaal telt januari drie ijsdagen. De landelijk laagste temperatuur in januari werd ook op de 23e gemeten. In Wijk aan Zee koelde het af tot -8,8 °C.
Op de 24e werd de koude lucht verdreven waarna er tot en met de 28e in een zuidweststroming zachte lucht werd aangevoerd. De laatste dagen van de maand draaide de stroming naar het noorden waarmee opnieuw koudere lucht werd aangevoerd. In totaal werden in De Bilt 10 vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen 13 normaal.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt

Met gemiddeld over het land 104 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 73 mm, was de maand nat. De meeste neerslag, op een aantal plaatsen 120 tot ruim 170 mm, viel in een brede strook van zuidwest naar noordoost over het land. Vooral in het zuidoosten van het land viel op her en der niet meer dan ca. 75 mm. 
Landelijk bezien natte dagen waren 8 januari met 16 mm en 13 januari met 15 mm regen. Op de 13e viel lokaal zelfs ruim 40 mm. Op 24 januari kwam het, tijdens het verdrijven van de koude lucht, op uitgebreide schaal tot ijzel. Op veel plaatsen viel ook sneeuw, vooral in de oostelijke helft van het land. Daar ontstond een sneeuwdek van een aantal centimeters. Het KNMI waarschuwde middels code oranje voor gevaarlijke gladheid door ijzel en sneeuw. Ook de laatste dagen van de maand viel de neerslag regelmatig in de vorm van sneeuw.

Het was niet alleen nat, maar daarbij ook zeer regelmatig onstuimig. Op 16 dagen kwam het, vooral in de kustgebieden, tot zware windstoten van minstens 75 km/uur. Op 9 en 10 januari stond aan zee af en toe een storm, kracht negen. Ook landinwaarts waaide het fors; op een aantal plaatsen stond er een harde tot stormachtige wind (kracht 7 tot 8).

Gemiddeld over het land was de zon 68 uren te zien, tegen een langjarig gemiddelde van 62 uren. De maand kende geen opvallend sombere of zonnige iconen. De regionale verschillen in aantal zonuren waren niet groot. Het zuidwestelijk kustgebied was het zonnigst met in Vlissingen ruim 85 zonuren. In het midden en oosten van het land scheen de zon het minst, op de vliegbasis Twenthe niet meer dan 49 uren.

Vorig jaar januari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 5,7 °C, het aantal uren zonneschijn 67 en de neerslagsom 62 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 4 februari 2015/Rob Sluijter