Juli 2015

Vrij warm, vrij nat en vrij zonnig

Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,9 °C was juli een vrij warme maand. De maand begon dan ook met een voortzetting van de hittegolf die op 30 juni begon. De hittegolf, een opeenvolgende periode van minstens vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan minstens drie tropische (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger), duurde in totaal zes dagen, en eindigde op 6 juli toen in De Bilt de temperatuur weer onder de 25,0 °C zakte. Het warmst werd het op 2 juli, met in Maastricht 38,2 °C, net onder het record van 38,6 °C in Warnsveld uit 1944. Opvallend was ook de temperatuur in de nacht daarvoor, die op de meeste plaatsen ruim boven de 20 °C bleef. Van een tropische nacht (minimumtemperatuur 20 °C of hoger) was echter alleen sprake in het zuidoosten van het land omdat daarvoor wordt gekeken naar de minimumtemperatuur in een etmaal (dus tussen 0:00 en 24:00 uur).


Na de hittegolf draaide de wind naar overwegend westelijke richtingen en verliep de rest van de maand over het algemeen koeler en wisselvalliger met vooral aan het einde van de maand temperaturen onder normaal. Alleen op 11 en 17 juli kwam de temperatuur in het zuiden van het land lokaal nog boven de 30 °C. Op 9 en 10 juli en ook de laatste dag van de maand koelde het tijdens heldere nachten flink af. Op KNMI meetstation Twenthe daalde de temperatuur aan de grond in de eerste twee nachten zelfs tot onder het vriespunt. Dit is zeer zeldzaam in de maand juli en was sinds 1984 niet meer voorgekomen. Op stationshoogte (1,5 meter) werd de laagste temperatuur deze maand gemeten op 31 juli in Deelen: 4,0 °C. 
In totaal werden in De Bilt deze maand tien zomerse dagen en drie tropische dagen geregistreerd, tegen normaal respectievelijk negen en twee.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag de Bilt
Neerslag de Bilt
Zonneschijnduur de Bilt
Zonneschijnduur de Bilt

Met 92 mm neerslag gemiddeld over het land tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm was de afgelopen maand ook vrij nat. De verschillen in het land waren echter groot. In het zuiden van het land verliep de maand vrij droog, met op KNMI station Ell slechts 40 mm neerslag, in het noordoosten van het land viel lokaal meer dan 140 mm neerslag en was het zeer nat. De meeste neerslag viel aan het einde van de maand, alhoewel op 2 juli in het noordoosten van het land tijdens buien ook lokaal meer dan 40 mm werd geregistreerd. Op 25 juli trok een zware zomerstorm van zuidwest naar noordoost over het land. Voor de zuidwest- en westkust werd een weeralarm afgegeven, in diverse andere provincies gold code oranje (extreem weer). In IJmuiden werd tijdelijk windkracht tien waargenomen en kwamen windstoten voor tot 122 km/uur. Op de weerstations in Stavoren en Hoek van Holland werden windstoten gemeten van 108 km/uur. In het binnenland kwamen zware windstoten voor tussen 80 en 100 km/uur. De meeste neerslag viel die dag in het Waddengebied, met op Ameland ca. 40 mm. De dagen daarna verliepen ook nat, met veel buien, die regelmatig gepaard gingen met onweer. Op 27 juli werd in het noordoosten lokaal meer dan 60 mm afgetapt. 
Het neerslagtekort, dat in juni in het gehele land flink was opgelopen, is door de vrij natte julimaand iets afgenomen. In het noordoosten van het land, waar de meeste neerslag viel, is het tekort lokaal bijna tot nul gereduceerd. In het westen en zuiden van het land is het neerslagtekort echter nog groter dan normaal. 
In De Bilt werd deze maand 92 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm.
Met over het land gemiddeld 225 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 212 uren was juli ook een vrij zonnige maand. Alhoewel de verschillen niet groot waren was de meeste zon te vinden in het westen van het land, met op KNMI meetstation Berkhout 248 uren zon. Het minst zonnig was het in het uiterste noordoosten en zuidoosten van het land, met rond de 215 uren zon. In de Bilt scheen de zon 227 uren tegen normaal 206 uren.

Vorig jaar juli was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 19,8 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 214 en de neerslagsom 137 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 04 augustus 2015, Carine Homan