Juni 2015

Normale temperatuur, gemiddeld over het land droog en zonnig

Neerslagtekort loopt op, zeer somber rond de langste dag

De gemiddelde temperatuur zal in De Bilt uitkomen op 15,6 °C, precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Het temperatuurverloop in juni was echter grillig waarbij enkele korte periodes met warm tot zeer warm weer werden afgewisseld door langere tijdvakken waarin de temperatuur rond of beneden normaal lag. 
Na een koele start werd op 5 juni kortdurend zeer warme lucht aangevoerd. In een groot deel van het land werd het tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur deze maand werd op die dag in Ell en Volkel geregistreerd: 33,6 °C. Precies een week later verliep de vrijdag weer zomers warm, in het zuiden lokaal tropisch. Met name rond de langste dag was het een aantal dagen niet alleen koel maar ook somber. Aan het einde van de maand werd het opnieuw warmer met lokaal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). In De Bilt werden in totaal vier zomerse dagen genoteerd tegen vijf normaal. Het aantal warme dagen bedroeg er veertien, precies het normale aantal.
Tijdens de nachten kon het regelmatig fors afkoelen door de combinatie van een droge bodem en de aanvoer van heldere, koele lucht. In het oosten en zuiden van het land kwam het aan de grond zelfs nog op een aantal nachten tot vorst, in Twenthe zelfs nog negen keer.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt

Een groot deel van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden waardoor de hoeveelheid regen beperkt bleef. Gemiddeld over het land viel 33 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. Er waren echter grote regionale verschillen. Vooral in het westen waren grote gebieden waar slechts 20-30 mm regen is gevallen. In het zuidoosten en oosten van het land viel her en der 50 tot 70 mm. 
De warmte op 5 juni werd verdreven door een aantal onweersbuien. Deze buien brachten lokaal ruim 25 mm neerslag. Ook op de 12e werd de warmte verdreven door buien die in het zuidoosten lokaal meer dan 20 mm regen achterlieten. Op de 21e en 22e viel er vooral in het midden en oosten plaatselijk 15 tot 30 mm. 
Ook de maanden april en mei waren droog. De geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de grote verdamping, veroorzaakt door het vaak zonnige weer, heeft geleid tot een voor de tijd van het jaar hoog neerslagtekort van ca. 145 mm (neerslag minus verdamping). Gemiddeld over het land komt het huidige tekort in juni gemiddeld eens per 10 tot 20 jaar voor. Er zijn wel zeer grote regionale droogte verschillen. Het tekort is het hoogst in de westelijke kustprovincies, veelal 150-200 mm. In het oosten van het land bedraagt het tekort in sommige gebieden niet meer dan 60-90 mm, dat is normaal voor de tijd van het jaar.


Juni was een zonnige maand met gemiddeld over het land 241 zonuren tegen 201 normaal. Met name de eerste helft van de maand verliep zonnig, 142 van de 240 zonuren werden de eerste twee weken van juni gemeten. Van 19 tot en met 23 juni was het juist zeer somber. Gedurende deze vijf langste dagen van het jaar was de zon op een aantal stations minder dan 10 uren te zien.
In Zeeland zag men de zon het vaakst, Vlissingen noteerde 263 zonuren. In het noordoosten scheen de zon het minst. Vliegveld Eelde kwam niet verder dan 217 zonuren.

Vorig jaar juni was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 228 en de neerslagsom 30 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 juli 2015/Rob Sluijter