Maart 2015

Normale temperatuur, zonnig en aan de droge kant

De gemiddelde maandtemperatuur was in De Bilt met 6,2 °C precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er waren deze maand wel grote regionale verschillen. In het noorden was maart zacht, in het zuiden juist aan de koude kant Maart ging wisselvallig van start maar vanaf de 4e werd een hogedrukgebied bepalend voor het weer. De temperatuur liep iedere dag verder op en het was droog. Op 8 Maart werd het in een groot deel van het land 15 tot ruim 18 °C. Na 8 maart bleef de hogedrukinvloed nog lange tijd groot maar was het meestal minder zacht met temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde. Alleen van 16 tot en met 18 maart werd opnieuw enige tijd zeer zachte lucht aangevoerd met op de 17e op veel plaatsen maxima van 15 tot ruim 18 °C. Aan het einde van de maand nam de wisselvalligheid sterk toe en was het af en toe zeer onstuimig. De temperatuur bleef daarbij op het normale niveau voor de tijd van het jaar. Op negen dagen is het in maart in De Bilt tot vorst gekomen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het normale aantal bedraagt acht dagen. De landelijke laagste temperatuur werd gemeten in Deelen (Veluwe) op 11 maart: -4,8 °C.

Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2014 tot en maart 2015 bedroeg het Hellmanngetal 7,8. Hiermee komt deze periode bij de categorie van 'buitengewoon zachte' winters. Sinds 1901 waren er slechts 5 winters met een nog lager koudegetal.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Neerslag de Bilt
Neerslag de Bilt
Zonneschijnduur de Bilt
Zonneschijnduur de Bilt

Doordat het weer gedurende een groot deel van de maand werd bepaald door hogedrukgebieden, bleef het aantal dagen met regen, en de hoeveelheid regen beperkt. Alleen aan het begin en einde van de maand was het zeer wisselvallig met iedere dag regen. Uiteindelijk is er gemiddeld over het land 59 mm regen gevallen tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. Het zuidwestelijk kustgebied was het droogst, lokaal viel daar minder dan 40 mm. De meeste regen viel in de oostelijke helft van het land, plaatselijk ruim 95 mm.
Op 29 maart stond aan zee af en toe een storm, kracht 9. In de kustprovincies kwamen windstoten voor tot 115 km/uur. Ook op de 31e kwam het tot storm aan zee en (zeer) zware windstoten van 100-134 km/uur in een groot deel van het land. 
Op basis van herhalingstijden van windstoten in Nederland eindigde de storm van 31 maart op de 27e plaats in de reeks van de zwaarste stormen sinds de statistieken daarvan beschikbaar zijn in 1971.

Maart was een zonnige maand met gemiddeld over het land 158 zonuren tegen 125 uren normaal.
De regionale verschillen waren deze maand niet groot. Het zonnigst was het in het Waddengebied met lokaal 178 uren zonneschijn. In het zuiden scheen de zon het minst, lokaal niet meer dan 141 uren. De zon was vooral veel te zien van 8 tot en met 13 maart. Gemiddeld over het land werden in dit tijdvak 51 zonuren gemeten. Op sommige plaatsen scheen de zon van de 10e tot en met de 13e zelfs iedere dag vrijwel ongehinderd.

Vorig jaar maart was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 8,4 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 203 en de neerslagsom 26 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 1 april 2015/Rob Sluijter