Mei 2015

Vrij koel, vrij droog en vrij zonnig

De laatste maand van de lente was aan de koele kant, maar wel vrij droog en vrij zonnig. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 12,4 °C lag de temperatuur ruim een halve graad onder het langjarig gemiddelde van 13,1 °C. Vorig jaar week de maand mei met 13,2 °C niet veel af van het langjarig gemiddelde, in 2013 was het nog koeler met gemiddeld slechts 11,5 °C. 
De eerste twee dagen van de maand begonnen koel. Met een noordelijke aanvoer van koude lucht kwam de temperatuur 's nachts lokaal zelfs onder het vriespunt. In Eelde werd op 2 mei de laagste temperatuur van deze maand genoteerd: -1,8 °C. In De Bilt kwam het niet meer tot vorst, waardoor de maand net als normaal geen officiële vorstdagen telt. Aan de grond kwam het echter nog wel regelmatig tot vorst, vooral in het oosten van het land, zelfs aan het einde van de maand. Op 24 mei koelde het aan de grond op vliegbasis Twenthe nog af tot -3,7 °C. 
Na de eerste twee dagen zorgde een lagedrukgebied voor een zuidwestelijke aanvoer van lucht, waardoor de temperatuur opliep, maar het wel wisselvalliger werd, met af en toe ook veel wind. Op 5 mei kwam de temperatuur in vrijwel het hele land boven de 20 °C. Deze warmte werd echter snel weer verdreven door flinke onweersbuien. Op 11 mei zorgde een zuidelijke aanvoer voor temperaturen rond de 25 °C. Het warmst werd het die dag en deze maand in Ell in Limburg: 26,7 °C. In De Bilt werd het 25,6 °C en daarmee was het de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) van dit jaar. In totaal telde mei daarmee slechts twee warme dagen en een zomerse dag, tegen een langjarig gemiddelde van respectievelijk tien en drie. 
Na deze zomerse dag werd het weer de rest van de maand grotendeels bepaald door een hogedrukgebied bij de Azoren en een lagedrukgebied in de buurt van IJsland waardoor bij ons met een overheersende west- tot noordwestenwind vrij koele lucht van zee werd aangevoerd. De temperatuur bleef daarbij vooral in het noorden van het land de meeste dagen onder normaal steken. In het zuidoosten van het land, waar de invloed van de zee een stuk geringer is, liepen de temperaturen nog wel regelmatig op tot boven de 20 °C. Maastricht noteerde deze maand negen warme dagen, tegen elf normaal. Eelde daarentegen noteerde maar twee warme dagen, tegen negen normaal.

Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek temperatuurverloop de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek zonneschijnduur de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt
Grafiek neerslag de Bilt

De maand was vrij droog. Gemiddeld over het land viel er 51 mm tegen een langjarig gemiddelde van 61 mm. De meeste neerslag viel rond 5 mei. Een storing uit het zuidwesten zorgde die dag voor onweersbuien, zware windstoten en lokaal hagel. Vooral in het noordoosten en zuidwesten van het land viel veel neerslag, lokaal circa 40 mm. Aan de kust stond die dag een stormachtige wind, kracht acht, in het binnenland werden windstoten waargenomen tot 100 km/uur. Ook 19 mei was een natte dag, in een strook van zuidwest naar noordoost over het land viel lokaal rond de 15 mm neerslag. De maand eindigde met een paar wisselvallige dagen. Op 31 mei viel in langdurige regen over het gehele land zo'n 5-15 mm. De kleinste hoeveelheid neerslag werd deze maand gemeten op KNMI meetstation Wijk aan Zee, 32 mm, in Deelen viel met 75 mm het meest. In De Bilt viel 46 mm neerslag tegen 62 mm normaal.

Met landelijk gemiddeld 222 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 213 uren was de maand aan de zonnige kant. Vrijwel elke dag liet de zon zich wel even zien. Het zonnigst was het zoals gebruikelijk in het voorjaar aan de kust met in Valkenburg 257 uren zon. Het minst zonnig was het in het noordoosten van het land met in Nieuw Beerta 187 uren zon. In De Bilt werden 222 uren zon geregistreerd tegen 207 uren normaal.

Vorig jaar mei was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 192 en de neerslagsom 102 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 2 juni 2015/Carine Homan