September 2015

Koel, normale hoeveelheid neerslag en aantal uren zon

Warm nazomerweer ontbrak in verder rustige maand.

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 13,4 °C tegen 14,5 °C normaal was september sinds 2001 niet meer zo koel. Het temperatuurverloop gedurende de maand was opvallend ‘vlak’, waarbij vooral het gebrek aan warmte opviel.

De eerste week van de maand was het in een noordelijke luchtstroming wisselvallig en vrij koel voor de tijd van het jaar. Rond de 10e werd het weer enkele dagen bepaald door een hogedrukgebied. Het was droog en zonnig. De hoogst gemeten maximumtemperatuur in De Bilt bedroeg 20,2 °C op de 12e . We moeten ruim een halve eeuw terug in de tijd om een septembermaand te vinden met een nog lager maximum; in 1950 kwam de temperatuur niet hoger dan 19,9 °C. Ook op de 11e werd het nipt 20,1 °C waardoor het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) uitkwam op twee, tegen 10 normaal. Vanaf de 13e volgde een lang tijdvak met opnieuw wisselvallig en vaak ook somber weer. De laatste week van de maand verliep rustig met af en toe zon. Vrijwel voortdurend lag de temperatuur hierbij onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Verlloop neerslag in De Bilt
Verloop neerslag in De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt
Zonneschijnduur in De Bilt

Met gemiddeld over het land 88 mm regen week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde van 78 mm. Zoals vaak in een herfstmaand viel de meeste regen in de westelijke kustprovincies. Zeer lokaal liep de neerslagsom daar op tot 180-200 mm. Het droogst was de oostelijke helft van het land. Op sommige plaatsen langs de oostgrens viel slechts minder dan 50 mm regen.

Vooral 3 en 4 september waren natte dagen. Een depressie boven de Noordzee veroorzaakte op de 3e onweersbuien in het noordwesten. Plaatselijk viel daar meer dan 30 mm. Een frontaal systeem van het laag veroorzaakte op de 4e langdurige buiige regen boven vooral het midden van het land. In een groot gebied werd 25 tot 50 mm regen gemeten. Veel regen viel er ook op de 15e in het Noord-Hollandse Assendelft: 46 mm. De laatste week van de maand was een hogedrukgebied bepalend voor het weer en bleef het vrijwel overal droog.

Gemiddeld over het land scheen de zon 157 uren tegen een langjarig gemiddelde van 143 uren. Het zonnigst was het noordwestelijk kustgebied met in De Kooy 173 uren zonneschijn. Het minst scheen de zon in de oostelijke helft van het land, in Deelen niet meer dan 139 uren. Op 9, 10 en 11 september scheen de zon iedere dag vrijwel overal onafgebroken, in totaal 33 uren. Ook op de laatste twee dagen van de maand scheen de zon vrijwel onafgebroken.

 

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 - De Bilt,  1 oktober 2015/Sluijter