Winter 2014-2015 (december, januari, februari)

Vrij zacht, nat en zonnig

Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,4 °C, gaat de winter van 2014/2015 als vrij zacht de boeken in. Vooral december en januari waren zacht, februari week niet veel af van het langjarig gemiddelde. 
De winter kende een afwisseling van zachte en wat koudere periodes. Koudere periodes kwamen voor aan het einde van de maand december, halverwege de maand januari en aan het begin van februari. Op 23 januari kwam op veel plaatsen de temperatuur de gehele dag niet boven het vriespunt en werd in De Bilt de eerste en enige ijsdag van deze winter genoteerd. Normaal telt de winter zeven ijsdagen. Het aantal vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt komt, lag met 37 wel in de buurt van het langjarig gemiddelde van 38 dagen. Echt koud werd het echter niet. Matige vorst van meer dan vijf graden onder nul kwam vaker voor, maar de meeste dagen kwam de temperatuur maar net onder het vriespunt. Tot strenge vorst kwam het helemaal niet. De landelijk laagste temperatuur bedroeg -9,1 °C en werd gemeten op 28 december boven een sneeuwdek in Woensdrecht. 
Dat het nauwelijks echt koud werd blijkt ook uit het koudegetal. Dat staat met nog een maand te gaan op 7,8. Het getal wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen onder het vriespunt tussen 1 november en 31 maart, met weglating van het minteken, op te tellen. Een winter met een koudegetal onder de tien wordt geclassificeerd als buitengewoon zacht, tussen de tien en twintig als zeer zacht. De winter van 2013/2014 staat bovenaan de lijst met een koudegetal van 0,0. 
Zacht was het vooral halverwege december en aan het begin van januari. De hoogste temperaturen werden dan ook in deze periode bereikt. Op 9 januari werd met 14,5 °C in Ell de landelijk hoogste temperatuur deze winter geregistreerd.

Met 228 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 196 was de winter zonnig. Dit komt vooral door de zonnige februarimaand. December en januari weken nauwelijks af van de normale waarden. Het zonnigst was het in de kustgebieden met in De Kooy 252 uren zonneschijn. Het somberst was het in het oosten van het land met op de vliegbasis Twenthe 182 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 226 uur tegen 198 uur normaal.

De winter verliep nat met gemiddeld over het land 238 mm tegen 208 mm normaal. Januari zorgde voor de meeste neerslag, december en februari weken niet veel af van het langjarig gemiddelde. Af en toe viel de neerslag in winterse vorm. Op 27 december zorgde een depressie voor een sneeuwdek in het midden en zuiden van het land. Op sommige plaatsen in Noord-Brabant werd een sneeuwdek van 15 cm waargenomen. Op 24 januari kwam het, tijdens het verdrijven van de koude lucht, op uitgebreide schaal tot ijzel. Op veel plaatsen viel ook sneeuw, vooral in de oostelijke helft van het land. 7 februari werd het in het noorden van het land verraderlijk glad door ijzel. December en januari waren ook regelmatig onstuimig. Op 12 december stond in IJmuiden enige tijd een windkracht 9, storm. Ook op 9 en 10 januari stond er aan zee af en toe storm. 
De meeste neerslag viel deze winter in een strook in het midden van het land, ca. 280 tot 300 mm. De minste neerslag viel in het zuiden van het land, lokaal minder dan 210 mm. In De Bilt viel 276 mm, tegen normaal 203 mm.

Vorig jaar winter was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,0 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 231 en de neerslagsom 194 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 maarte/Carine Homan