April 2016

April was vrij koud, nat met iets meer zon dan normaal

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 8,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C was april vrij koud. De maand was hiermee zelfs bijna een graad kouder dan de afgelopen decembermaand. Dit geeft ook aan hoe uitzonderlijk warm december 2015 was.

De eerste helft van de maand was de stroming vaak zuidelijk tot westelijk en hoewel het wisselvallig weer was, lag de temperatuur meestal boven normaal. Op 3 april werd in de zuidoostelijke helft van het land voor het eerst dit jaar een warme dag geregistreerd (maximumtemperatuur hoger dan 20,0 °C). In De Bilt werd op deze dag 20,4 °C gemeten. Daar was het ook de enige warme dag van de maand, het langjarige gemiddelde bedraagt er drie. De landelijk hoogste temperatuur was 21,2 °C op de 3e in Arcen en Gilze-Rijen. Pas vanaf de 18e bleef het op de meeste plaatsen een dag of 5 achter elkaar droog, doordat we ons onder invloed van een hogedrukgebied bevonden dat vanaf de Britse Eilanden oostwaarts trok. In de tweede helft van de maand overheersten noordelijke of noordwestelijke stromingen en was het koel. Van de 24ste tot en met de 26ste kwam de temperatuur vrijwel nergens meer boven de 10 graden uit. Op de 26ste werd het in Beek (bij Maastricht) niet warmer dan 5,8 °C. De landelijk laagste temperatuur was -2,5 °C in Deelen op de 20ste. In De Bilt werd in april één vorstdag genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), normaal vriest het er in april nog op vier dagen. In het oosten vroor het op 5 tot 8 dagen. Aan de grond kwam het lokaal in het oosten op 19 dagen tot vorst.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 195 zonuren tegen normaal 178 was april  zonniger dan normaal. Hoewel de maand nat en wisselvallig verliep, scheen de zon toch meer dan normaal, omdat buien vaak werden afgewisseld door opklaringen en echt sombere dagen vrijwel niet voorkwamen. Het zonnigst was het aan de noordwestkust waar de zon ruim 220 uur scheen. Het minst zonnig was het in het zuidoosten met plaatselijk iets minder dan 160 uur zon.

April was met gemiddeld 62 mm nat. Normaal valt 44 mm. In de Achterhoek en het zuidwesten viel plaatselijk niet meer dan 50 mm. Westdorpe was met 39 mm het droogst. De meeste neerslag viel in een strook van zuidwest naar noordoost, Lauwersoog was met 91 mm het natste station. De eerste helft van de maand viel regelmatig regen omdat we onder invloed verkeerden van storingen die met een zuidwestelijke of westelijke stroming over het Noordzeegebied trokken. Vanaf de 23ste was de stroming een week noordelijk en kregen we met talrijke buien te maken. Hierbij viel ook neerslag in de vorm van hagel of (natte) sneeuw. Ook kwam onweer bij deze buien voor. Hagelbuien zorgden op enkele dagen voor kortstondige, plaatselijke gladheid met verkeersongevallen tot gevolg. In de vroege ochtend van de 26ste lag er in het noordoosten hier en daar tijdelijk een paar cm sneeuw. Ook in de hoogste heuvels van Zuid-Limburg lag tijdelijk sneeuw.

Vorig jaar april was in De Bilt de gemiddelde temperatuur  9,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 240 uur en de neerslagsom 21 mm.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 1 mei 2016/Adrie Huiskamp