December 2016

Zacht, zeer droog en zeer zonnig

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,7 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 °C was december zacht.

Het weer werd gedurende het grootste deel van de maand gedomineerd door hogedrukgebieden. De maand begon zacht, maar rond 5 december was het koud met ’s nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen tot ongeveer 5 graden. De laagste temperatuur bedroeg -9,5 °C op 6 december in Eelde. Er volgde zacht en meest droog weer. De hoogste temperatuur van december werd op de negende in Beek (bij Maastricht) gemeten; 12,7 °C.
Vanaf 20 december was het twee dagen koud met vorst in de nacht. De kerstdagen verliepen zacht en wisselvallig met veel wind. Aan het einde van de maand werd het opnieuw koud onder invloed van een hogedrukgebied. Van 28 tot en met 31 december was er plaatselijk dichte mist, waar het weg- en vliegverkeer hinder van ondervond. Op 29 december bleef het dankzij de mist in De Bilt de hele dag vriezen, de enige ijsdag van deze maand. Er werden in De Bilt tien vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), normaal zijn dat er derrien.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land  23 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm verliep de maand zeer droog. In het midden en westen viel de minste neerslag, in Hoek van Holland viel slechts 12 mm. Het noorden was relatief het natst. Plaatselijk viel daar circa 50 mm.

Als gevolg van de hogedrukinvloed was het vaak rustig. In de nacht naar 11 december  veroorzaakte een kleine storing bij een koufront in het westen en midden zware windstoten tot 90 km/uur. Tijdens de kerstdagen was het winderig met aan de noordkust een stormachtige wind. De hoogste windstoot bedroeg 96 km/uur op  26 december op Vlieland.

De zon scheen deze maand gemiddeld over het land  72 uur terwijl het langjarig gemiddelde 49 uur is. De koude periode rond 5 december ging gepaard met veel zon. De rest van de maand wisselden zonloze dagen met mist en lage bewolking en heldere dagen elkaar af. In het noorden en westen scheen de zon met plaatselijk 50 tot 55 uur het minst, het zuiden was met circa 85 uur het zonnigst. Het meest scheen de zon op het KNMI-meetstation Beek bij Maastricht, 103 uur. Dit was het grootste aantal zonuren in december gemeten ergens in Nedereland sinds het begin van de waarnemingen. Het oude record was 100 uur in Westdorpe, in 2013. In De Bilt scheen de zon 59 uur tegen een langjarig gemiddelde van 49 uur.

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in december 9,6 °C, landelijk gezien scheen de zon gemiddeld 75 uur en er viel 46 mm neerslag.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
.
De Bilt, 10 januari 2017, Adrie Huiskamp